Húzódzkodó és tolódzkodó gép (28)

SPEEDFIT | 2009.11.28 12:44

A kombinált párhuzamos és vízszintes rudak az ellensúllyal kialakított lábtámasszal együtt bárki számára ideálissá teszik az edzéseszköz használatát.

A saját testsúlyos húzódzkodás és tolódzkodás végrehajtása sok sportolni vágyó célja. Ezzel a géppel ez mindenki számára elérhető. A különböző fogásokkal más arányban fejleszthetők a hát (széles hátizom, lapockazáró izmok), a váll és a kar izmai (biceps, triceps). A kezdők a térdtámasz segítségével tudnak a saját testsúlyukból könnyíteni azzal, hogy minél nagyobb súlyt választanak a gyakorlat végrehajtásához. (Ez a sporteszköz fordított elven működik: minél nagyobb súlyt választunk a gépen, annál kisebb lesz a saját testsúlyunk része a gyakorlat közben, ezáltal mindenki megtalálja a saját fittségi szintjéhez megfelelő súlyt. Amennyiben már nincs szükség a rásegítésre, a térdtámasz lehajtható.)

 

A gyakorlatok helyes végrehajtása során a térd – csípő – fej egy vonalba esik és a 2 könyök nem közeledik egymáshoz, marad a csuklóval egy vonalban.

  • A húzódzkodás kiindulóhelyzeténél a törzs megfeszít, a kar nyújtva van, majd ezt követi a karhajlítás és a test felhúzása egészen addig, míg a csukló és a váll egy vonalba kerül.

  • A tolódzkodás kiindulóhelyzeténél szintén a teljes törzs megfeszít, a felkar és az alkar közel derékszöget zár be, majd ezt a kar nyújtása követi. A légzésnél a leengedéskor beszívjuk a levegőt, majd a húzó – toló mozgásra kifújjuk.