Hogyan küzdj a narancsbőr ellen

SPEEDFIT | 2010.06.01 7:17

Ez az elváltozás leginkább a nőket fenyegeti, és megjelenésére már a fiatalok is számíthatnak. De vajon mit lehet vele kezdeni, és meg lehet-e előzni?

 
Közismert nevén a narancsbőr elsősorban a hölgyeknél jelentkező bőrelváltozás.
Tévedés lenne azonban azt gondolni, hogy csupán a teltebb hölgyeket érinti. A vékony hölgyek legalább olyan veszélyeztetettek, mint azok, akik súlyfelesleggel rendelkeznek. Ezt a bőrproblémát a bőr alatti kötőszövet meglazulása, a sejtközötti állományba lerakódott kocsonya szerű anyag és a zsírsejtek nagymértékű megnövekedése idézi elő. A zsírszövet vastagsága egyénenként változó lehet. Egyes nők még soványan is teltebb idomokkal rendelkeznek, mint mások. Általában a combon, fenéken, csípőn és a hason alakul ki.

A bőr felszíne alatt több millió zsír sejt képes a zsír elraktározására. A narancsbőr folyamatosan alakul ki, ahogy a zsírsejtek egyre nagyobb csomókba rendeződnek és ágyazódnak be a bőrszövet rostjai közé. Kezdetben ez csak akkor látható, ha a bőrredőt az ujjaink közzé csípjük, kifejlődött állapotban már állva és fekve is láthatóvá válnak a narancs héjára emlékeztető egyenetlenségek.

Kialakulása összetett folyamat, ami összefüggésben van a helytelen táplálkozással, az inaktív ülő életmóddal, szervezetünk elsalakosodásával, alkati adottsággal, az elégtelen máj- és veseműködéssel, valamint az ideg- és hormonrendszerben beálló zavarokkal.

Az esztétikai hátrányon kívül ez a probléma jelentősen rontja a vér és nyirokkeringését. A megnagyobbodott zsírsejtek egyre jobban akadályozzák a salakanyagok kiválasztását, így a bőr alatti szövetek vérellátását és a nyirokkeringését. Elsősorban a zsír- és vízháztartás anyagcserezavaraiból, valamint az elégtelen nyirokkeringés során felhalmozódott salakanyagok és bomlástermékek visszamaradnak a bőr kötőszövetében, így az szivacsossá, narancshéj-rajzolatúvá teszik.

A cellulit egy olyan rendellenes állapot, amely a bőrt szilárdan tartó kötőszövet lassú tönkremenetelét és elgyengülését okozza.
 
 
Miért pont a nők és nem a férfiak?
 
Az igazság az, hogy mostanában már a férfiakat is érinti, de őket jóval kisebb arányban (tízből, ha egyet). A nők hajlamosabbak a narancsbőr kialakulására, mert kötőszövetük gyengébb, mint a férfiaké. A bőr alatti női kötőszövet párhuzamos rostokból áll, melyek nagy táguló képességgel rendelkeznek a várható terhesség miatt. A férfiak rostjai erősek, keresztszálasak, zsírszöveteik mélyen helyezkednek el.

A női zsírszövetek közvetlenül a bőr alatt találhatók, a zsírsejtek a laza szövésű kötőszövetbe ágyazódva nagy tágulási szabadsággal rendelkeznek - akkorára fel tudnak fúvódni, mint egy babszem.
 
A narancsbőr csökkentéséhez illetve megelőzéséhez ma már számos eljárás áll rendelkezésünkre. A narancsbőr kezelése komoly erőfeszítést, nagy türelmet és kitartást igényel. Aki abban reménykedik, hogy krémekkel eltüntetheti a narancsbőrt, sajnos téved. Rendelkezünk nagyon hatékony és látványos kezelési formákkal, azonban a helyes életmóddal, táplálkozással és mozgással kapcsolatos kérdéseket nem kerülhetjük meg, mivel ezek nélkül nagyon nehéz eredményt elérni, illetve az elért erdményt megtartani.
A leghatékonyabb a különféle módszerek kombinálása.
 
Masszázs: Már a narancsbőr kialakulása előtt is rendkívül hasznos, ugyanis ha bőrünket folyamatosan edzésben tartjuk, kisebb eséllyel alakul ki narancsbőr.
A masszázs helyi vérbőséget okoz, ezáltal javítva az anyagcserét, javítja a nyirokkeringést, így a salakanyagok elszállítását.
 
Ebben nyújtanak segítséget masszőreink Kotek Szilvia és Tolnai Tibor!
 
Bejelentkezést lásd a honlapon!
 
SPEEDFIT-Fitnesz Mindenkinek!
 
 
SPEEDFIT
Fitnesz és Szolárium Stúdió
Győr – Dunacenter
06/96 528-448
 
http://www.speed-fit.hu