A szabadidő eltöltése napjainkban és a sport!

SPEEDFIT | 2017.06.11 19:01

A szabadidőt többféleképpen is lehet értelmezni. Egyrészt társadalmi kötelezettségeinken kívüli időtartam (munka, tanulás, otthoni teendők) másrészt társadalmi létből fakadó feladatok (hivatalos ügyek intézése) után fennmaradt idő. Ennek az időnek az eltöltéséről mi magunk döntünk csak és kizárólag. A kérdés az, hogy mivel is foglalkozik a mai kor embere napjainkban?

 

Rövid közvélemény kutatás után rádöbbentem valamire! A megkérdezett emberek javarésze nem használja ki megfelelően illetve hasznosan a szabadidejét.

Miért is van ez így?

Egyrészt életmódjukból, életstílusukból fakadóan, másrészt a körülöttük lévő környezet miatt. Egyre fiatalabb korban kezdenek el az emberek azzal a jogukkal élni, hogy szabadabban rendelkezhessenek az idejükkel, mely nem mindig pozitív irányba fordítja az egyént.

Sorra nyílnak a bevásárlóközpontok, melyek körbejárásával szinte fél napunk is eltelhet. Az emberek bizonyos százaléka akár egy teljes napot is képes eltölteni ezekben a központokban anélkül, hogy bármilyen terméket illetve szolgáltatatást igénybe vettek volna. Tehát haszontalanul töltik idejüket.

Az internet és televízió magával ragadó világa sokunkat felemészti, biztos tapasztalta már mindenki, hogy rengeteg időt vesz el, egy hosszas „szörfölés a neten”illetve a fotelban töltött jó néhány óra a képernyő előtt. Az esetek többségében ezek a tevékenységek nem szolgálják önfejlődésünket. Mi is az az önfejlődés?

Szabadidőnkben lehetőségünk nyílik különböző ismeretek megszerzésére illetve képességeinket is hatékonyan tudjuk fejleszteni. Céljaink közt szerepeljen a szürke munkával töltött hétköznapok színesebbé tétele. Vegyük példának jeléül a sportot.

A sportolás nagymértékben fejleszti egészségünket, energiaraktárainkat, akaraterőnket kitartásunkat, önbizalmunkat és magabiztosságunkat. Ez a fejlődés kihat a mindennapjainkra is, legyen szó munkáról, tanulásról és a fent említett társadalmi tevékenységek, kötelezettségek összességéről. Fontosnak tartom ezeket a képességeinket is folyamatosan fejleszteni akárcsak a szellemi kapacitásunkat (olvasás, tanulás).

Éljünk a sportolás adta lehetőségekkel, számos sportban kipróbálhatjuk magunkat, válasszuk azt, amelyikben a leginkább megtaláljuk önmagunk fejlődésének kulcsát.

Minden kedves olvasónak sportolásban gazdag szabadidőt kívánok!

Nagy Richárd

Testépítés-Fitnesz és Személyi edző