Az első és legfontosabb tudni,hogy mindenkinek kockás a hasa anatómiailag . A nagyobb testzsír százalékkal rendelkező embereknek zsírréteg fedi azokat. A hasizomnak 4 része van: Egyenes hasizom, külső ferde hasizom, belső ferde hasizom, haránt hasizom. Ezeken kívül fontos megemlítenem, a négyszögű ágyékizmot és a nagy horpasz izmot, amik az ágyéki szakasz erősítésében szolgálnak. Fontos stabilizáló szerepet játszanak és részt vesznek a törzs előrehajlásában.

Az első tévhit, amit el kell oszlatni, hogy nincs alsó vagy felső hasizom! Egyenes hasizomhoz tartozik mindkét rész és az egyenes hasizomnak van felső és alsó része. Ezeket mindig rendesen meg kell dolgozni, de azt tudni kell ,hogy mindig dolgozik az egész egyenes hasizom rész , függetlenül attól, hogy izoláltan felső vagy alsó területet szeretnénk megdolgoztatni. Kettő fontos teendő van hátra, ami nem más, mint az izom fejlesztése, illetve az azt fedő zsírréteg lepucolása. Diéta nélkül nem lesz soha lapos,feszes,vagy kocka hasad, mivel a zsírréteg a hasizom fölött helyezkedik el,ezért a helyes táplálkozásra is figyelj oda!

A gyakorlatokat célszerű 3 részre osztani:

  1. A has felső részére irányuló gyakorlatok.

  2. A has alsó részére irányuló gyakorlatok.

  3. A ferde hasizom részére irányuló gyakorlatok.

A felső rész edzésénél leginkább hasprések, fél felülések,felülések a hatásosak. A teljes felülések megterhelik a gerincet, ezért támasszuk meg a derekunkat Fitball-al vagy soft-ballal.
Az alsó rész a legproblémásabb terület, mert ide rakódik le a legtöbb zsír könnyedén. Általában a lábemelések a legjobb fejlesztő gyakorlatok számára, de nem mindegy, hogy milyen technikával hajtjuk végre a gyakorlatokat. Folyamatosan tartani kell az összehúzódásokat a hasizomban. A talajon végzett lábemelésnél figyeljünk arra is, hogy az ágyéki szakasz folyamatosan szoruljon le a talajra,így elkerülhetjük a homorítást, ami csigolya problémákhoz és egyéb ágyéki panaszokhoz vezethet.
A ferde hasizom edzésénél oldalirányú csavaró mozgást végzünk, amit sokan helytelenül csak fej fordítással hajtanak végre. Itt is figyeljünk, hogy a lapockák tényleg elemelkedjenek a talajtól és forduljunk ki oldalra rendesen.

A törzsizmok edzésébe nyugodtan bele lehet venni az ágyéki szakaszt erősítő gyakorlatokat is (Mellső, oldalsó alkartámasz). Ezek a gyakorlatok nagyon jól erősítik a törzset merevítő izmokat.

 

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.