Küzdelmek és nehézségek

SPEEDFIT | 2018.02.09 18:54

A minap azon gondolkodtunk egyik edzőkollégámmal , vajon mért van az, hogy a testedzés különböző formáit végző emberek nem kis része rövid időn belül-még a tényleges eredmények(jobb egészségi állapot, testtömeg-csökkenés stb.)elérése előtt - abbahagyja a tréningeket, s visszatér „normális” életviteléhez, vagyis a rendszeres sportolás mellőzéséhez.

Csakhamar arra a következtetésre jutottunk, hogy a háttérben az edzések nehézsége áll. Legyünk őszinték: a zsúfolt napirendekbe beiktatva kijutni egy edzőterembe, átöltözni, ráhangolódni a tréningre, a gyakorlatokat kellő koncentrációval végrehajtani bizony küzdelem mindenki számára. A küzdelmek megvívása szempontjából két csoportra oszthatjuk az embereket. Vannak, akik a jelenre koncentrálva mennek, és „ott és akkor” mindent félretéve csak a tréningre és önmagukra összpontosítva megajándékozzák magukat a mozgás örömével és az ennek köszönhető eredményekkel, míg mások a kifogásokat előtérbe helyezve a „most ezért és azért nem megy” elvének mentén mindig remek kifogásokat találnak arra, hogy miért nem edzenek.

Az 1940-es években Amerikában egy nagyon vékony, japán származású tizenéves fiú azért kezdett el edzeni, hogy férfiasabb, erősebb és izmosabb legyen. Mivel akkoriban még ritkák voltak az edzőtermek, otthon a sötét pincében néhány betonból öntött súlyzóval dolgozott, a padló nélküli földet pedig minden tréning előtt lelocsolta vízzel, hogy kisebb legyen a felszálló por… Nem volt külön edzőruhája, cipője, kesztyűje és öve, proteinitala,sem más, a mai korban már teljesen megszokott „segédeszköze”, felnőttkorában mégis 25 világrekordot tartva olimpiai bajnok lett súlyemelésben, s megnyerte a hatalmas presztízzsel bíró Mr.World címet testépítésben. A kiváló sportolót Tamio( Tommy) Kononak hívták, akinek egyik leghíresebb mondása szerint „az a nap, amikor kifogásokat keresve nem végezzük el tisztességesen a munkánkat/tréningünket, hanyatlásunk kezdete…”.

Mindennapjaink forgatagában azt kell elsősorban tudatosítanunk, hogy nehézségek és akadályok mindegyikünk életében vannak, s amennyiben ezeket nem kezeljük pozitívan és azonnal, csak halmozódni fognak. Így van ez életünkben és azon belül edzéseink világában egyaránt. Ha nem muszáj, ne csináljunk a bolhából elefántot, rangsoroljuk azt, hogy mi a fontos és mi nem. S ne feledjük, az egészségünk a legfontosabb érték.

 
Írta: Bögi Viktor