Figyelnünk kell a célokat, amit ezzel a módszerrel szeretnénk elérni, legyen szó erő-állóképesség javításáról, koordinációs képességek fejlesztéséről, test zsírszázalék csökkentéséről, illetve az sem árt, ha kivitelezhetők a gyakorlatok egy köredzés során! Továbbá nem veszíthetjük szem elől a legfontosabb tényezőt egy köredzés során a progressziót! Ez alatt azt értem, hogy a terheléseket a gyakorlatok ismétlésszámait folyamatosan kell növelni, variálni, gyakorlatban használt súlyokat növelni, esetleg plusz kört beiktatni és,ha úgy érzed, a pihenőidő sok lehet azt is csökkenteni.

Köredzés céljai a következők lehetnek:

Erő-állóképesség fejlesztés: nagyobb terheléssel, összetett, sok izomcsoportot átmozgató gyakorlatokat végezz, kisebb (például 6-8-as) ismétléstartományban. Pihenőidő a körök végén 1-3 perc. 
Testzsírszázalék csökkentés: szintén összetett teljes testet igénybe vevő gyakorlatok, 8-12-es ismétlésszámokkal és kevesebb pihenőidővel. Az a legjobb, ha a keményebb alapgyakorlatok közé beiktatsz olyan anyagcsere felpörgető, dinamikus blokkokat, plyometrikus gyakorlatokat, is mint például: ugrálókötél, hegymászó, kettlebell swing, padra felugrás,szökdelések agility létra segítségével. 
Köredzés testépítőknek: Igen lehetséges, sőt ajánlott is néha kizökkenteni magunkat a nehéz alapgyakorlatok és a nagy súlyok világából! Izomnövelés mellett nekik is fontos az állóképesség növelése, mivel a súlyzós edzéstől nem fejlődik a keringési állóképesség megfelelően és elég kellemetlen érzés az, ha a súlyzós edzésedet erővel bírod, de szuflával nem!

További tippek köredzéshez:

A köredzést végezheted teljes testre (de akkor legyen benne minden nagyobb és kisebb izomcsoportod is). Ha hetente több akár 3-4 köredzést tervezel, magadnak szétbonthatod felső és alsó test izmaira is az edzésnapokat. Végezhetjük úgy is a tréninget, hogy az egyik állomáson magas, a következő állomáson alacsony intenzitású gyakorlatot hajtunk végre. Ismétlésszámok helyett alkalmazhatsz időalapú verziót is Pl: 30 másodperc guggolás, 30 másodperc fekvőtámasz,30 másodperc ugrálókötelezés stb…

A köredzésed felépítésénél célszerű az összetettebb gyakorlatoktól az egyszerűbb, sajátsúlyos gyakorlatok felé haladni, mivel egyre jobban fogsz fáradni, ahogy követed a sorrendet ezért a sor végére ne a legnehezebb gyakorlatodat tedd be!

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.