Legfontosabb fehérje forrásaink!

SPEEDFIT | 2017.11.06 6:34

A fehérjék „testünk építőkövei” tartja a mondás.

Vajon mik lehetnek a legfontosabb fehérje források, amikkel izmainkat, szerveinket tudjuk táplálni?

A legjobb fehérjeforrásaink felvonultatása előtt azonban ismerkedjünk meg gyorsan a biológiai érték fogalmával. A fehérjék biológiai értékét esszenciális aminosav tartalmuk és egymáshoz viszonyított arányuk határozza meg, és ez a mérőszám azt mutatja, hogy a megemésztett fehérje hány százaléka épül be szervezetünkbe. Az állati eredetű fehérjék rendelkeznek a legmagasabb biológiai értékekkel, és a növényi fehérjék csak utánuk jönnek, kissé lemaradva a sorban.

Állati eredetű fehérjék közül mind a csirke-, pulykamell jó barátunk, főképp diétázó embertársainknak, hiszen alacsony zsírtartalma miatt kedvezően hat a testösszetételre. Szintén számításba jöhet a marhahús, melynek a bélszín a legsoványabb része. A marhahúsról tudni illik, hogy kitűnő vasforrás és kreatin tartalma is jelentős - azonban számos kutató lobogtatja tanulmányait a megnövekedett vörös hús fogyasztásával összefüggésbe hozható egészségügyi problémák előfordulásával - de heti rendszerességgel beiktathatjuk az étrendünkbe. Szintén magas fehérjetartalommal rendelkeznek a halak (lazac, tőkehal, lepényhal, laposhal, kardhal, tonhal és egyéb tengeri herkentyűk, sőt, külön említésre méltó a gazdag omega 3 zsírtartalmuk.

A legvégére hagytam az abszolút tiltólistás fehérjéket. Mindenképp érdemes óvakodni a kolbász, és virslifélék népes táborától, valamint a kétes eredetű és tartalmú felvágottak kis csapatától. Némiképp megkönyörülhetünk a disznóhúson (persze csak alkalmanként), mert amennyiben a választásunk egy soványabb darabkára esik, akkor szintén jelentősebb fehérjére tehetünk szert, néhány grammos zsírbevitel mellett.

A húsféléken kívül is számos fehérjeforrás létezik:

  • Zsírszegény túró, cottage cheese, tofu, szója

  • Alacsony zsírtartalmú sajtok

  • Tojás,kefír,tej

  • Növényi fehérjék: bab,lencse,sárgaborsóNagy Richárd- Személyi edző