Változások, új trendek a fitnesz világában

SPEEDFIT | 2018.03.09 16:42

Mai fitnesztermeink felszereltsége, eszközállománya hosszú évtizedek elméleti-gyakorlati munkájának eredményeként alakult ki. Ha belépünk egy jól felszerelt stúdióba, különféle sporteszközök tucatjait láthatjuk, melyek első ránézésre akár az edzés világában járatosabb embereket is megtéveszthetik, legalábbis ami szakszerű felhasználhatóságukat, kezelésüket illeti.

Az idősebb generációk tagjai bizonyára visszaemlékeznek azokra az időkre, amikor egy-egy edzőteremben a legszükségesebb súlyzókat , padokat és csigás berendezéseket kivéve más erő-, izom-és kondíciófejlesztő gépeket, tárgyakat nem nagyon lehetett látni. A régi „vaspumpálók” közül többen szkeptikusan fogadták az új változásokat, az idő múlásával ugyanakkor közülük is sokan rájöttek arra, hogy ezeknek az eszközöknek és gépeknek a rendszeres használatával még hatékonyabb edzésmunkát lehet végezni.

A fitnesz legújabb „ága” a funkcionális testedzés, amelynek szintén számos eszköze, módszere ismert. A média által legfelkapottabb talán az amerikai haditengerészet elitegységei által kifejlesztett TRX, amely egy felfüggeszthető heveder - végein fogantyúkkal és bújtatókkal. Ezzel az eszközzel saját testsúlyunk ellenállását felhasználva a gravitációval szemben fejtünk ki erőhatást, a törzsizomzat állandó feszülése mellett. Edzettségi szinttől függetlenül nők és férfiak egyaránt használhatják, mert a terhelés személyre szabható. A rendkívül intenzív, változatos és élvezetes edzés során az anyagcsere felpörög, csökken a testzsírszázalék, izomzatunk erőssé, formássá, esztétikussá válik.

Vitathatatlan tény, hogy azoknak, akik maximális eredményekre törekednek, minél többféle edzéslehetőséggel ajánlatos megismerkedni, mert így tudják kiválasztani a céljaiknak, lehetőségeiknek, személyiségüknek leginkább megfelelőt. Az is tény ugyanakkor, hogy bármelyik verziót is választják, biztos eredményeket csak alaposan megtervezett edzésmunkával fognak elérni, melyet kellő kitartással, hittel és türelemmel végeznek hétről hétre, hónapról hónapra éveken át.

 

Bögi Viktor

    edző