FOGYÓKÚRA- KÖSZÖNÖM, NEM!

SPEEDFIT | 2017.05.13 7:46

A fogyókúra hallatán szinte mindenkinek – nekem is – valami kínzó, éhezést jelentő dolog jut eszébe, ami sok lemondással, ezáltal rosszkedvvel, feszültséggel jár és semmiképpen sem szórakoztató.

Gondoljunk csak bele ebbe a szóba egy kicsit. A kúra mindig egy kezdettel és véggel rendelkező folyamat. Ezért számomra már itt elbukik. Az egészséges életmódnak és táplálkozásnak nem lehet kijelölni a végét. Az egy életforma, életvitel.

Nem jár lemondásokkal, nem okozhat rosszkedvet és, ha hozzászokunk és jártasak leszünk az egészséges ételek világában, akkor örömöt is fog jelenteni!

Természetesen, ha valaki csak néhány kilótól szeretne megszabadul, és egyébként megfelelően táplálkozik és sportol, akkor nekik érdemes egy – egy néhány hetes kúrába belefogniuk az áhított cél elérése érdekében. De ennek az alapja mindig az, hogy már tudjuk mi a jó nekünk!


Meghoztuk az elhatározást - kezdődjön tehát az új élet!

A diéta soha nem egyenlő a koplalással! Nem is lehet! A diéta egy tervszerű, a céljainknak megfelelő étkezés. Tudnunk kell, hogy mik azok az élelmiszerek, amikből sokat fogyaszthatunk, mik azok, melyekből módjával és mik vannak tiltólistán. Illetve tudnunk kell hozzá, hogy mit mikor fogyasszunk. Ha ezek megvannak, akkor máris egy jó és biztos alappal rendelkezünk, hogy belevágjuk az új életünkbe.

Sokan mondják nekem, hogy bizonyos ételekről nem tudnak lemondani. Ezt kötve hiszem. Persze nem akarnak és ezt nehezebb kimondani, pedig a jelentése ugyanaz. Aki kimondja, hogy nem akar valamiről lemondani, az legalább tett magának – nem nekem – egy szívességet, őszinte volt!

Hiszem, ha valaki elkezd változtatni, folyamatosan nőni fognak az igényei magával szemben, hogy egyre jobban és jobban csinálja, mert élvezni fogja a dolgot, látja az eredményt, és akkor már gondolkodás nélkül mond nemet bizonyos élelmiszerekre.

Fontos, hogy a változtatás ne történjen egyik napról a másikra! Célozzuk meg például, hogy ha nagy súlyfelesleggel rendelkezünk, akkor hetente 10%-ot javítunk a táplálkozásunkon. Így pszichésen és fizikálisan sem terheljük túl magunkat.


Csupa pozitív hatás!

A testsúlyunk csökkeni fog, egészségesebbek leszünk, nem betegeskedünk, sokkal jobb lesz a közérzetünk, energikusabbá válunk és gyorsabban regenerálódunk, kevesebb alvásra lesz szükségünk, kevésbé leszünk fáradékonyak. Ezáltal javulni fog az önbizalmunk!


Nincs csodamódszer!

Hazugság lenne bárkinek is azt állítania vagy hinnie, hogy létezik valamilyen csodaszer, aminek a segítségével a fent említett dolgok elérhetők úgy, hogy nem kell kitartónak és következetesnek lenni a táplálkozásban és az edzésben. Viszont körülbelül három hét alatt tud valami szokássá válni, miért ne legyen az épp az egészséges élet! De ehhez TE kellesz fizikálisan és mentálisan egyaránt!


Így ne csináld!

Nem csak pszichésen káros, ha többször lefogyunk és visszahízunk! Minél többször próbál valaki lefogyni és hízik vissza, annál nehezebb lesz a következő fogyás. Ennek oka röviden, hogy a szervezet ilyenkor mindig egy kicsit többet és jobban raktároz, az anyagcsere egyre inkább lelassul.

Ezért nem ajánlott a „magazindiétákkal” próbálkozni, mert még ha eredményt is érünk el velük, valószínű, hogy ennek oka épp az egyoldalú táplálkozásból vagy a folyadékvesztésből ered, ami nem kimondottan egészséges és a zsír mellett értékes izmot is veszítünk, ami viszont nem lehet cél!

Ahhoz, hogy izomzatod és bőröd tónusos, rugalmas maradjon, mindenképpen sportolnod kell! Ez nem csak esztétikai, hanem egészségügyi kérdés is, ráadásul az áhított eredményt előbb éred el, ezzel is motiválva magad, hogy légy kitartó!

Ahhoz, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbb, céljaid eléréséhez szükséges edzésformát kérj edzői segítséget!

A sikeres súlycsökkentés alapjairól 

Szeretettel várlak a hét minden napján a győri SPEEDFIT Stúdióban!

Harmath Viktória

Edző, SPEEDFIT