Mit, miért, hogyan?

SPEEDFIT | 2018.02.08 8:59

Ahogy az élet más területein, úgy a fitnesz világában is az emberek kitartásának alábbhagyása az egyik legnagyobb probléma. Az egészséges életmód széles körű terjedésével egyre többen kezdenek el edzeni, tudatosabban táplálkozni, ugyanakkor kevesen vannak, akik mindezeket mindennapi életük szerves részévé tudják tenni.

A kezdeti lelkesedés, pozitív gondolkodás „keveredni kezd” kihagyott tréningekkel, megszakított diétákkal, s a korábban hittel, vállalkozó szellemmel bíró egyén  néhány hét-hónap múlva már arra sem emlékszik, miért kezdte el az egészet…

Hihetetlen vagy sem, a legtöbb ilyen esetet könnyű kezelni, mindössze két tényezőre kell figyelnünk, de azokra nagyon! Az egyik, hogy kezdetektől fogva tudnunk kell, miért(milyen célból) köteleztük el magunkat az edzések világa mellett.

A másik, hogy fel kell fognunk, meg kell értenünk, mit és hogyan kell tennünk azért, hogy kitűzött céljainkat elérjük. Álljon itt egy rövid példa: Szépen kidolgozott hasizmokat szeretnék, ezért edzeni kezdek. Tudatosítanom kell magamban, hogy ezen célom eléréséhez nem elegendő naponta néhány tíz vagy száz felülést végeznem.

Ha tényleg eredményes akarok lenni, meg kell reformálnom az étkezésemet, fel kell gyorsítanom az anyagcserémet, zsírégető „gépezetemet” aerob edzésekkel, valamint fokoznom kell hasam izmainak sűrűségét a megfelelő gyakorlatokkal.

Tehát: pontosan meghatározott cél, konkrétan kijelölt út, módszerek. Az imént leírtak remekül kiegészíthetőek pozitív példaképek önmagunk elé „helyezésével”. Lehet szó híres sportolóról, közismert emberről vagy éppen kevésbé ismert embertársunkról, a lényeg, hogy olyan személyt válasszunk, aki testi paramétereivel, mentális erejével, elszántságával, küzdeni akarásával és kitartásával hozzásegít minket ahhoz, hogy az ő „nyomdokaiban járva”, s az ő tapasztalataiból tanulva kialakítsuk saját rendszerünket, gyakorlatainkat, rutinunkat , melyet/melyeket követve sikeresek leszünk.

Végezetül ne feledjük: az egészségünkre való odafigyelés nem divatos módi, hanem egész életünket átható és befolyásoló folyamat, ha úgy tetszik, beruházás.

Írta: Bögi Viktor

SPEEDFIT-Fitnesz Mindenkinek!