A futócipőket 2 fő csoportra oszthatjuk rendeltetésük szerint
  • edzésre
  • versenyre alkalmas cipők.
A második csoport versenyző atlétáknak készült, csak gyors futásra (utcai, vagy pályaversenyzés) használható nagyon könnyű (180-240 gramm) cipők, amelyek 150-300km alatt elhasználódnak. A cikk ezzel a csoporttal nem foglalkozik bővebben.  Tehát a legtöbb embernek , ha futni akar, edzőcipőre van szüksége.
 
De milyen is a jó futócipő?
Elsősorban kényelmes, sehol nem nyomhatja a lábat, viszont fogja a lábfejet, sarkat és nem csúszkál benne az ember lába. Ugyan minden cipő alakul kicsit a használat során, de nem szabad hinni azoknak a tanácsoknak, ha szűknek érezzük a cipőt, hogy majd tágul stb…, ami ugyan igaz lehet bizonyos esetekben, de ezzel a cipő felsőrész élettartama jelentősen csökken.
 
Futásnál fontos tényező a cipő súlya – elméletileg azt lehetne mondani, hogy minnél könnyebb, annál jobb. Viszont a könnyű cipőkben (versenycipők) nagyon kevés anyag van, így a csillapításuk sem elegendő, tehát itt kompromisszumot kell kötni a csillapítás, stabilitás, tartósság és a súly között.Egy átlag edzőcipő súlya 300-360 gramm között mozog. A cipőgyárak különféle technológiákkal próbálják megoldani a csillapítást a talp és a sarokrészben – légtalp, zselé, habszivacs stb…
 
Ezek között nincs jelentős eltérés komfortérzetben, hatékonyságban – egyszóvalszóval nem kell, hogy ez vezesse a választásunk. Viszont lényeges, hogy egy edzőcipőt futásra maximum 800-900km-ig, vagy maximum kettő esetleg három szezont szabad használni, ezután jelentősen csökken a talp ütéselnyelő képessége, valamint az alkotó anyagok elöregszenek. Ha valakinek nagyon a „szívéhez nőtt” egy cipő, inkább rakja el emlékbe, ha már elhasználódott, az új cipő megvételén nem érdemes spórolni kockáztatva egy esetleges sérülést.
 
Vannak különféle erősítéssel, megtámasztással ellátott edzőcipők – amik főleg a talp valamilyen irányba történő dőlését hivatottak megakadályozni.
Ezek lehetnek hasznosak, de károsak is. Ha valaki úgy érzi, hogy  egy ilyen cipő tartós használata mellett fájdalmak lépnek fel, akkor váltson más cipőre, mert az ízületekre, izmokra, szalagokra  a megszokotthoz képest más terhelést rónak ezek a cipők, ami túlterheléshez vezethet.
 
 
SPEEDFIT-Fitnesz Mindenkinek!
 
 
SPEEDFIT
Fitnesz és Szolárium Stúdió
Győr – Dunacenter
06/96 528-448
 
https://www.speed-fit.hu
Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.