Hogyan győzzük le rossz táplálkozási szokásainkat

SPEEDFIT | 2018.01.28 14:48

Gyakran előfordul önnel is, hogy este/éjszaka ott áll a nyitott hűtőszekrény előtt  és eszik? Rosszkedvében, idegességében azonnal enni kezd? Esetleg unalmában eszi degeszre magát ?
A következő cikkben az evésről, valamint az evést befolyásoló biológiai, pszichológiai faktorokról lesz szó.
 
Az evésnek fiziológiai és pszichés összetevői vannak.
A fiziológiai tényezők közé tartozik az éhség.Az elméletek egy része azt állítja, hogy az éhség érzete az agyban keletkezik akkor, amikor a vércukorszint leesik. Más nézetek szerint a szerotonin nevű vegyület szintje befolyásolja éhségünket. Tudósok megállapították, hogy a jelentős túlsúllyal küzdő emberek szerotonin szintje alacsonyabb, főleg azért, mert táplálékaik feleslegesen sok zsírt és egyszerű cukrot tartalmaznak
 
A teltségérzet a gyomor telítettségével áll összefüggésben. A teltségérzetet megfelelő agyi központokba történő továbbításában két hormon játszik szerepet, melyek a bélben termelődnek a táplálék elfogyasztását követően. Ezen hormonok hatására az agyban kialakul a teltség érzésének üzenete, azaz jelzés az étkezés befejezésére. A problémát sokszor az okozza, hogy mindez az evés megkezdése utáni 20. perc körül jelentkezik, az ételeket magukba habzsolók pedig ennyi idő alatt már jól teletömik magukat…Érdemes tehát megfontoltan, lassabban étkezni.
A pszichés faktorok  rendkívül sokfélék lehetnek. Sokszor nem vagyunk éhesek, gyomrunk tele van, mégis eszünk. Ezekért elsősorban környezetünk jelzései és felhívásai felelősek.
Elmegyünk egy étterem előtt, finom illatokat érzünk, és enni szeretnénk. Megnézzük egy cukrászda kínálatát, és óriási étvágyunk támad. Csábító édességeket bemutató reklámokat nézünk, ünnepi összejövetelre megyünk,ahol minden földi jóval megrakott asztalok várnak ránk… A lehetőségek tárháza végtelen.
 
A kérdés az,hogyan tudunk ezekben a helyzetekben ellenállni?    
 
 
Ha kíváncsi vagy a cikk folytatására, látogass el a http://testformazo.com oldalra, ahol még több érdekességet találsz.
 
 
 
SPEEDFIT-Fitnesz Mindenkinek!
 
 
SPEEDFIT
Fitnesz és Szolárium Stúdió
Győr – Dunacenter
06/96 528-448
 
http://www.speed-fit.hu