Egészséges táplálkozás télen is

SPEEDFIT | 2018.12.09 6:54

Télen, a hideg miatt, sokkal gyakoribbak a megfázásos betegségek, mint a meleg hónapokban. A depresszió kialakulásának esélye is jóval nagyobb ebben az időszakban, aminek leginkább a kevés ideig tartó nappali fény a magyarázata.

 A sötétben, ugyanis megváltozik a szervezet működése, és hajlamosabbak leszünk a melankóliára, a depresszióra. Ennek tünetei a megnövekedett étvágy, főleg a szénhidrátok felé, a fáradékonyság, a lustaság, és az álmosság. Ilyenkor kevesebbet vagyunk a szabadban, és kevesebbet mozgunk. Kevesebb friss gyümölcshöz és zöldséghez is jutunk, mivel télen nálunk nem teremnek, így drágábbak és sokan nem vásárolják meg. Mit tehetünk tehát, hogy télen is egészségesek maradjunk?

 Elsősorban a táplálkozásra kell odafigyeljünk.Ne sajnáljuk a pénzt a citrusfélékre, fogyasszunk minden nap, ha csak tehetjük. A hagymát, fokhagymát könnyű tárolni, és jótékony hatással vannak az egészségre. A befőtt, kompót, habár nem olyan, mint a friss gyümölcs, de mivel télen ezekhez könnyebb hozzájutni, fogyasszuk előszeretettel.

A táplálkozás mellett, a mozgásnak van a legfontosabb szerepe a téli egészség megőrzésében. Amennyiben csak tehetjük, használjuk ki a nappali órákat sétára, szaladásra, biciklizésre. Fontos, hogy rendszeresen töltsünk némi időt a szabadban, már csak a depresszió elkerülése érdekében is.
Öltözzünk jól fel mindig, a megfázás okozta betegségeknek hosszú távon súlyosabb következményei is lehetnek.
Nem kell a telet passzívan tölteni, hisz nem vagyunk medvék, hogy végig aludjuk. Próbáljuk ki a téli sportok egyikét, lehet, hogy megkedveljük, és így aktívan tölthetjük a hideg hónapokat is.

Forrás:  http://fitt-es-egeszseges.com/cikkek/egeszseges-taplalkozas-telen

 

 

SPEEDFIT-Fitnesz Mindenkinek!
 
 
 
SPEEDFIT
Fitnesz és Szolárium Stúdió
Győr – Dunacenter
06/96 528-448