Mindent a gabonáról...

SPEEDFIT | 2018.12.05 23:01

Manapság egyre fontosabbnak tartjuk, hogy mit eszünk. Lényeges, hogy egészséges, teljes értékű és ízletesek legyenek a táplálékaink.  



A kenyér sok ember számára elengedhetetlen táplálék.
De említhetnénk a pogácsákat, kekszeket vagy akár a kifliket is.

Ezek nem a legegészségesebb és diétásabb ételeink közé tartoznak. Azonban ha picit változtatunk elkészítésükön (ma már kapható kenyérsütő, amivel otthon saját ízlésünknek megfelelően készíthetjük el ezeket a termékeket) kedvezhetünk szervezetünknek és egészségünknek is. A fogyókúráról már nem is beszélve.
De térjünk a lényegre: minden tészta alapja a gabona.
 
 
Az üzletekben kapható teljes őrlésű lisztek azonban csak őrlés után rövid ideig tartják meg a vitaminokat, eredeti értékeit. Ugyanis a gabonaszem külső rétege tartalmazza a vitaminokat, enzimeket és fehérjéket.
 
Őrlés után ezek fokozatosan elvesztik szervezetünk számára értékes eredeti tartalmukat.
 
Mivel nem őrölhetünk otthon kis malomban, célszerű a gabonát bio-boltokban vagy reformélelmiszer üzletekben megőröltetni. Így a gabona minden értékes összetevője sértetlen marad. A búza a világon a legelterjedtebb gabona. Létezik puhaszemű vagy kemény szemű fajtája (durum búza).
 
A durumbúza kitűnően alkalmas tésztagyúrásra, száraztészták készítéséhez. A puha szeművel leginkább finomlisztként találkozhatunk, ami a sütés legfontosabb alapanyaga (ami már alig tartalmaz létfontosságú anyagokat).
 
E tekintetben is nagy a választék főleg a bio boltok polcain: rozsliszt, tönkölybúza, zabpehely, köles vagy a durumbúza.

De vajon tudjuk-e mi a különbség köztük?
Sütéshez nemcsak búzalisztet használhatunk. A fent felsoroltak kivétel nélkül alkalmasak erre a célra!
Ízletes édes aprósüteményt készíthetünk például a tönkölybúzából, zabpehelyből vagy kölesből is
 
Sós süteményekhez használhatunk rozslisztet, kukorica lisztet vagy kölest.
 
A tönkölybúza aromás íze és jó sütési tulajdonságai miatt sokak kedvence.
A zab különösen pogácsasütésre jó, már a legtöbb helyen kapható.
 
A rozs: elsősorban kenyérgabonaként használják, főleg savanykás íze miatt, de vitaminokban nagyon gazdag.
kukorica: nem csak lisztet, hanem darát, keményítőt is készítenek belőle.
 
A felsorolt alternatívákkal elkészítve kedvenc süteményünk se okozhat lelkiismeret furdalást. Főleg ha az édesítésnél is figyelembe vesszük az egészséges édesítőszereket.
 
 
 
 
Forrás: www.noimagazin.hu
 
 
 
 

SPEEDFIT-Fitnesz Mindenkinek!

 

 

SPEEDFIT

Fitnesz és Szolárium Stúdió

Győr – Dunacenter

06/96 528-448

 

http://www.speed-fit.hu