A felső végtag

A felső végtag a vállöv révén kapcsolódik a törzshöz. A vállöv főleg izmok segítségével függ a törzsön, már maga ez a részlet igen mozgékony, s ez a hozzákapcsolt szabad végtagrész számára még nagyobb mozgáslehetőséget biztosít. A vállöv rögzítő izomzata sok irányban sugárzik szét.  A hátizmok segítségével a gerincoszlophoz, fejhez, a mellizmok révén a mellkashoz rögzül. Mozgásai és működése szempontjából a végtag forgó daruhoz hasonlítható, melynek elmozduló alapja a vállöv, karja pedig maga a végtag.

A végtag mozgásait végző izomzat tagozódása megegyezik a végtagéval, ezért beszélünk váll-, felkar-, alkar- és kézizmokról.

A vállizmok csoportjába az az izomzat tartozik, amely a vállöv csontjain ered, és a felkarcsonton tapad. Ezek az izmok a felkar mozgatását végzik. A legnagyobb izom itt a deltaizom, mely alakjával a váll formáját adja meg.

A felkar izomzata két csoportra, hajlítók és feszítők csoportjára tagolódik. Ezek az izmok részben a felkarcsonton, részben a lapockacsonton erednek, és az alkarcsonton tapadnak. Működésük az alkar hajlítása és feszítése. Legkifejezettebb itt a kétfejű karizom (bicepsz) a hajlító oldalon, és a háromfejű karizom (tricepsz) a feszítő oldalon.

Az alkar izomzata szintén feszítőkből és hajlítókból áll, melyek nagy számuk miatt két rétegben (felületes, mély) foglalnak helyet. Az alkar izmainak legnagyobb része hosszú inakkal kifut a kéz és ujjak területére, és azok mozgatásában vesz részt. Az izomeloszlás ilyen finom formájának köszönheti a végtag mozgékonyságát és a mozgások finomságát. A legmozgékonyabb részek az ujjak, nincsenek izmokkal terhelve. Oda csak inak húzódnak ki.

Az alsó végtag

Az alsó végtag a medenceöv segítségével kapcsolódik a törzshöz. Itt a tartóöv szorosan beépül a törzs vázába. Ezáltal a végtag mozgásai korlátozottak. A végtag szerepe a test alátámasztása álláskor és járáskor. Az alsó végtag tagolódása a következő: medenceöv, comb, lábszár és láb.

A csípőizomzat két csoportra oszlik, a külső és a belső csípőizmok csoportjára. A belső csípőizmok a gerincoszlopon és a csípőlapáton erednek és a combcsonton tapadnak. Rögzített gerincoszlop mellett a combot emelik. A csípőizmok egyike, a nagy horpaszizom, igen finom szerkezetű. A külső csípőizmokat a farizomzat képezi.

A comb izomzata három csoportra oszlik: feszítők, hajlítók és közelítők. A feszítők a comb elülső felén fekszenek, a hajlítók a hátsón, és a közelítők a belső oldalon. Az izmok legnagyobb része a medencecsontokon ered, és vagy a combon vagy az alszárcsontokon tapad.

A feszítőizmok közül a legnagyobb tömegű a négyfejű combizom, melynek két nagyobb tömegű izomhasa fekszik a térdkalács felett kétoldalt. Ez adja meg alul a comb körvonalát. Jellegzetes ferde lefutású izom a combon a szabóizom, mely a combok keresztbe rakásában szerepel. A hajlítók a térdtájék felé haladva erős inakba mennek át, melyek közt hátul bemélyedés áll elő, ez a térdárok. Hajlított térd esetén inaik erősen kifeszítik a bőrt és jól tapinthatók. Feszített térd esetén ellenben a köztük futó ér és idegképletek, valamit a zsírszövet elboronálása folytán a térdárok eltűnik, s helyette kiemelkedés jön létre.

A lábszár izomzata, hasonlóan az alkarhoz, már kevesebb, karcsúbb, hosszú inakkal rendelkező izmokból áll. Itt is három izomcsoport van. Elől fekszenek a feszítőizmok, melyeknek inai a lábhátra futnak, és a lábujjakhoz haladnak. A lábszár hátsó felszínén a hajlító izomcsoport fekszik. Itt kétrétegű az izomzat. A felületes izmot a háromfejű alszárizom képezi, mely fejlettsége folytán az alszár alakjának idomát adja meg. A sarokcsonton tapadó Achilles-ín jól tapintható a bokák mögött, mint szervezetünk legerősebb ina. A mély hajlítók inai a belső boka mögött elhaladva a talpon futnak és az ujjak hajlításában szerepelnek. Harmadik izomcsoport a szárkapocsizmok csoportja. Ide két izom tartozik, melyek a szárkapocscsontról eredve a lábcsőcsontokra haladnak és a lábboltozat fenntartásában játszanak fontos szerepet. Az alszárizmok egy részének jelentős feladata a láb boltozatának fenntartása.

Forras:www.testmester.net

A következő részben tovább elemzhetitek az emberi izomzatot, és annak felépítését.

Tarts velünk a következő részekben is!

 

SPEEDFIT-Fitnesz Mindenkinek!
 

SPEEDFIT
Fitnesz és Szolárium Stúdió
Sopron – Alphapark
06/99 505-238
 
https://www.speed-fit.hu

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.