Csontszerkezetünket, annak sűrűségét, több tényező is befolyásolja. Ilyenek az öröklött tulajdonságok, életmód és táplálkozási szokásaink, egyes gyógyszerek, nőknél a változókor bekövetkezte, stb.…

A csontsűrűség mérése fájdalmatlan szakorvosi feladat, mely a harmadik X előtt csak ritkán indokolt. Ez azonban koránt sem azt jelenti, hogy addig nem is kell tennünk semmit. Sőt, mivel csontsűrűségünk kb. a húszas évek végéig növekszik, fontos – lenne – már gyermekkorban a megfelelő táplálkozás alapjait elsajátítani. A különböző szénsavas üdítők, chipsek, cukrásztermékek kifejezetten „ kalciumrablók” , tehát nemcsak a plusz kalóriák miatt kerülendők.

A gyermek vagy serdülő, háztól – házig vitele autóval, az egészségét biztosan nem szolgálja; valamint könnyen megalapozhatjuk vele a mozgás kifejezett elutasítását a későbbiekben. Érdemesebb inkább kisiskolás kortól,valamilyen sportfoglalkozás látogatása. Ma már az esetleges túlsúly, vagy egyéb egészségügyi probléma sem kizáró ok, vannak speciálisan felkészült trénerek, különböző eszközök.

Mi történik, ha valakinél pl.: 45-50 éves korban derül ki a probléma? Sajnos gyógyszeres kezelése még nem igazán megoldott, inkább bíztató kísérletek vannak. A megfelelően eltervezett és kivitelezett mozgás azonban nélkülözhetetlen. Ez lehet a szabadban végzett nordic walking, kocogás stb., de ugyanezeket megtehetjük egy jól felszerelt konditeremben is. A tudomány jelen állása szerint, a csontritkulás folyamatát visszafordítani így sem tudjuk, de a leépülés folyamatát lassítani igen.

Adott esetben azonban ez is életmentő lehet, hiszen egy 60 év fölöttinél egy combnyaktörés szövődményei életveszélyesek lehetnek. Csontjaink terhelhetősége tehát egészségünk egy fontos összetevője, melyért azonban nekünk is dolgoznunk kell.


SPEEDFIT- Fitnesz Mindenkinek!

Kránitz Bernadett

személyi edző

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.