A vitaminok

SPEEDFIT | 2019.02.09 11:38

Mindenekelőtt járjuk körbe a vitamin fogalmát.Az 1910-es években derítettek fényt létezésükre. Elnevezésük 2 latin szó kombinációja: "vita", mint élet, és "amin", ami nitrogén-tartalmú vegyületre utal.  Tehát vitaminoknak nevezhetjük azokat a szerves anyagokat, amelyek elengedhetetlenek a sejtekben zajló anyagcsere-folyamatokhoz, valamint közreműködnek azoknak a biokémiai folyamatoknak a szabályozásában, amelyek során a táplálék hasznosul a szervezetben, és belőle energia keletkezik.

A vitaminok többféleképpen csoportosíthatók. Mindössze két vitaminról, a D- és a K-vitaminról tudjuk, hogy szervezetünk képes az előállításukra, a többi vitamint azonban ételeinkkel és táplálékkiegészítőkkel kell bejuttatnunk a szervezetbe. Ha csak egy fontos vitamin, ásványi anyag vagy nyomelem hiányzik a szervezetünkből, vagy a szükségesnél kevesebb van belőle (ez is hiányállapot!), akkor károsodnak az egészséges élettani folyamatok, először különböző panaszok jelentkeznek, később akár hiánybetegségek is kialakulhatnak. A túlzott vitaminfogyasztástól is óvakodni kell, mert a szervezetben elraktározódó zsírban oldódó vitaminok túladagolása súlyos, toxikus tünetekkel járó hipervitaminózist okozhat.

Az emberi szervezet számára 13 vitamin kiemelkedő fontosságú, ezek között oldhatóságuk alapján zsírban és vízben oldódókat különböztetünk meg.
Zsírban oldódó vitaminok: A, D, E, K, F
Vízben oldódó vitaminok: C, B vitamin csoport, H biotin, Folsav

A szervezet csak a zsírban oldódó vitaminokat képes raktározni, ebből két dolog következik:
- a zsírban oldódó vitaminok túladagolása káros hatásokkal járhat,
- a vízben oldódó vitaminok utánpótlásáról naponta kell gondoskodnunk.
 
Ha már odafigyelünk a szervezet megfelelő vitaminellátására, akkor a mozgást se felejtsük el.
Mindkét témában számíthatsz a segítségünkre!
 
SPEEDFIT- Fitnesz Mindenkinek!
Bővebb információ kérhető személyi edzőinknél!
 

SPEEDFIT
Fitnesz és Szolárium Stúdió
Győr – Dunacenter
06/96 528-448

http://www.speed-fit.hu