Étkezési tippek cukorbeteg sportolóknak!

SPEEDFIT | 2017.08.06 7:32

Edzeni cukorbetegséggel egyaránt más szemléletet kíván sportolótól és edzőtől is.

Mind a magas, mint az alacsony vércukorszintnek sokkal radikálisabb hatásai lehetnek – hiszen náluk akár az edzést követő 12-15 órában is fennállhat a lehetőség, hogy hirtelen annyira lezuhan a vércukor szintjük, mely akár eszméletvesztést is okozhat! Ellenben maga az edzés - különösen a súlyzós edzés – számos előnyét mérlegelve mindenképp ajánlott a cukorbetegséggel küzdőknek!

Elsőként még egy gondolat erejéig térjünk vissza arra, hogy melyik edzésforma a jobb: az aerob vagy az anaerob?

A kísérletek eddig azt mutatták, hogy azon típusú edzések a legjobbak, ahol a glikogén raktárak lassan és folyamatosan merülnek ki. Ennek az oka, hogy miközben ezek visszatöltődnek a vérben lévő cukorból,eközben csökken a vércukorszint. Az állóképességi edzés és a súlyzós edzés együttesen a legjobb módszer erre, ahogyan azt bebizonyították.

Szénhidrát szükséglet

Jelenlegi álláspont szerint a szénhidrát szükséglet 30-60 g óránként egy magasabb intenzitású sportteljesítményhez. Az olyan versenyek és edzések, amelyek meghaladják a három órát, ott már a vérből is bővel elhasználunk cukrokat, és ekkor a szervezet már a fehérje égetésbe csap át. Emiatt a már a két órát meghaladó edzések esetében is 15-30 g szénhidrátot tartalmazó kiegészítő (pl. energiaszeletek) fogyasztása javasolt.

Az edzés előtti tápanyagbevitel

Míg az egészséges atlétáknál az edzés előtti "töltet"-nek (amit akár 30 perccel edzés előtt tolnak be) alacsony zsírt és sok szénhidrátot, némi fehérjét kellene tartalmaznia, addig a cukorbeteg sportolóknál alacsony glikémiás indexű cukrot és némi fehérjét. Esetükben kerülendő az edzés előtti gyors CH, mint mondjuk a szőlőcukor! Tudniillik az edzés miatt úgyis elindul majd a szénhidrát oxidáció (aerob glikolízis) emiatt nem tud majd annyira felmenni a vércukor szint.

A fehérje szükséglet

A cukorbetegek fehérje szükséglete teljesen megegyezik az egészségesekével. A normális dózis olyan 1.2-1.5 között van testsúly kilogrammonként naponta. E feletti mennyiség csak kifejezetten nehéz, súlyzós edzést végző atlétáknak javasolt! Erő sportolóknál fel lehet menni akár 1,5-2 körüli értékre is naponta!

Végezetül tehát annyit, hogy a cukorbetegséggel együtt lehet élni - és igenis lehet, sőt kell edzeni vele, mert a megfelelően tartott diétával és a rendszeres edzéssel szinten lehet tartani a vércukor szintet és el lehet kerülni mind a hypoglikémiát, mint a hyperglikémiát!

Nagy Richárd- Személyi edző