Mindannyian csodáljuk, megkockáztatom: irigyeljük azokat, akiknek szépen kidolgozott, esztétikus hasizmaik vannak, s nem kis anyagi és szellemi áldozatokat vagyunk képesek hozni azért, hogy egy-egy „ kocka” a mi hasfalunkon is megjelenjen.

Nagyobb vagy kisebb súlyokkal eddzük a hasizmokat? Alacsonyabb vagy magasabb ismétlésszámokat használjunk? Valóban ártalmasak az egészségre a klasszikus felülések? Miért nem látszódnak a hasizmaink, amikor naponta több száz hasprést végzünk? Csak néhány az edző praxisát „tarkító” kérdések közül…Nem csoda, ha rengeteg könyv vagy éppen televíziós reklám ígér csodákat különféle eszközök, tabletták, kapszulák, krémek formájában azzal kecsegtetve, hogy napi pár perc vagy éppen néhány pirula meghozza a kívánt eredményt. Bárcsak ilyen könnyű lenne…

Tegyük meg az elkerülhetetlen elméleti alapvetést: hasizmaink csak és kizárólag abban az esetben fognak előbukkanni az azokat fedő zsírréteg alól, ha ezt a zsírréteget hatékonyan csökkentjük, vagyis alacsonyabb lesz a testzsírszázalékunk. Ha nem szabadulunk meg a felesleges testzsírtól racionális táplálkozás, aerob munka, valamint izomformázó-erősítő edzések kombinációjával(ez utóbbihoz tartozik a közvetlen hasizomedzés), akkor a tökéletes hasizom elérése számunkra álom marad csupán…

Mindezek után nézzük meg, hogy mit tehetünk a hasedzések terén a kívánt sikerek eléréséhez!

  1. Mikor végezzünk hasizomedzést?

A szakértők, sportolók véleményei ebben a kérdésben is különböznek, de nem árt tudatosítani magunkban a következőket: ha van bennünk „hajlam” arra nézve, hogy az edzés vége felé kicsit lecsípjünk a hasgyakorlatokból, nyugodtan tegyük azok munkáját a tréning kezdetére. Ugyanez a helyzet akkor is, ha a hasizmunk a gyenge „ láncszemünk”, ilyenkor az izomelsőbbség elvét alkalmazva ajánlatos eljárnunk. Mindezen ne változtasson az a tény, hogy a hozzáértők nagyobb része inkább a többi izomcsoport edzése után szokta megdolgoztatni a hasizmait, elsősorban abból a megfontolásból, hogy a hasizmok frissességére, erejére és stabilizáló szerepére elsősorban az edzések „derekán” van szükség.

Írta: Bögi Viktor

Folytatása következik!

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.