Egy elterjedt tévhit magyarázatával szeretném kezdeni. Sokszor, ha tükörbe nézünk, elkeseredünk, ha kivizsgálásra megyünk orvosunkhoz, kétségbeesünk, a prevenciót figyelmen kívül hagyjuk, és csak a rehabilitációban és a média által sugárzott csodaszerekben és gyors megoldásokban hiszünk. Gyakran okoljuk a genetikát, és gyermeket nevelünk következetes példamutatás nélkül. MIÉRT?

Vagy talán azzal vigasztaljuk magunkat, hogy ez hajlam? Igen, sokszor mondogatjuk mások és főként önmagunk vigasztalására, hogy igen, ezt örököltem. Édesanyám is túlsúlyos volt, édesapám még dohányzott is és a többi. Miért nem lépünk ki ebből a sémából? Miért nem változtatunk az életvitelünkön, a szokásainkon? Miért fogadjuk el az öregedés kórosságát? Igen, öregedni aktívan is lehet….

Szakirodalmak százai foglalkoznak napjainkban azzal, vajon mi az, hogy hajlam, mi örökletes és mi nem? Egy Chodzko-Zajko idézettel szeretnék bíztatni mindenkit:

Egyre inkább bizonyított, hogy az alapul szolgáló genetikai hajlam speciális életstílus beavatkozásokkal változtatható.” (Chodzko-Zajko, 1996)).

Rajta! Gyerünk! Hajrá!

Igen, mindenkit csak bíztatni tudok és érvelni azzal, amit szinte mindenki tud, de kevesen tartanak be! Mozogj és sportolj az egészségedért!

Nézzük együtt! Miért is fontos felnőttként a sport? Válaszok, közhelyek nélkül a szakirodalomból!

Az időskori megbetegedések megelőzését már fiatal korban célszerű elkezdeni, de sosem késő! A Sungeon General- US 1996-ban azt írta, hogy az idős emberek egészségi állapota arányban van az életük során végzett fizikai gyakorlatokkal. A rendszeres testmozgás jó hatással van az érrendszerre, légzésre és az izmok fejlődésére. Kutatások bizonyítják, hogy egy rendszeres testmozgást végző 60 éves adatai megegyeznek egy mozgásszegény életű 40 éves adataival.

A középkorúak halálát legtöbb esetben krónikus megbetegedések, mint pl. szív koszorúér elzáródás, szívroham, légzési rendellenességek vagy rák okozzák. A legtöbb kiváltó okai összefüggésbe hozhatók az egészségtelen életmóddal, mely összefüggést orvosi kutatások támasztják alá. Ezen ismeretek tudatában a megelőzés megoldható és rendkívül fontos feladatnak látszik. A nyugati társadalmakban az elsődleges kockázati tényezők az alkoholfogyasztás, dohányzás, egészségtelen táplálkozás és az ülő életmód.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy akik aktív életmódot folytatnak, viszonylag rövid ideig betegeskednek haláluk előtt. Mások lehet, hogy elérik a nyolcvanas, akár kilencvenes éveiket is, de hosszantartó, krónikus megbetegedésekben szenvednek haláluk előtt vagy mozgásképtelenné válnak és nem tudják magukat ellátni.

A felnőttek életmódjáról és sportolási szokásairól kevés tudományos igényű írás jelent meg hazánkban eddig. Kivételnek számít Földesiné (1998) tanulmánya az idős nők testedzéséről. Szíves figyelmébe ajánlom mindenkinek, nem csak tudományos célú olvasásra.

Azt gondolom, hogy az idősek sportjának a legfőbb célja, hogy az idősek megkapják a megfelelő tájékoztatást és lehetőséget, hogy életkorukhoz illő testmozgást végezhessenek. Nem kell ennek holmi megerőltető, anaerob jellegű mozgásnak lennie. Egy jó séta a futópadon vagy az ellipszis tréneren, egy könnyed aerob terhelés, mely kis oxigén adóssággal jár és amelyet kellemes izomfáradtság követ, napi rendszerességgel tökéletesen megfelel e korosztály sajátosságainak. Fontos, hogy el tudják fogadni megváltozott testképüket és a sport által új célokat, perspektívákat találjanak, társaságba járjanak, sikerélményhez jussanak.

Az időskori sport alá van rendelve a megelőző és terápiás eljárásoknak, és így a fizikai igényszint átértékelésének a csökkentett fizikai képességeknek megfelelően. A középpontban a fizikai képességek megőrzése és a természetes öregedés folyamatának, következményeinek redukálása, az egészségtudat, mint megelőzés, vagy a sportaktivitás, mint terápia áll. (Kolb, Michael, 2000).

Most, hogy átnéztük és átéreztük a sport és mozgás jótékony hatásait, mindenkit arra bíztatnék, hogy akkor se adja fel a céljait, akkor se üljön otthon, ha már „ nem húsz éves”.

Az edzőterem, a mozgás világa nem csak a fiatalok élettere.

Gondoljuk csak bele, micsoda gyönyörű és szívet melengető érzés, amikor ősz hajú, szikár és egészséges férfiakat és nőket láthatunk edzeni, túrázni, akár még versenyezni is. Mindezzel pedig nem csak magunkon segítünk, hanem a felnövekvő, feltörekvő nemzedéken is. Példát mutatunk gyermekeinknek. Az egészség értékként való elfogadása és elfogadtatása szülői, nagyszülői feladatunk és felelősségteljes kötelességünk!

Rajta, kedves „ nem húsz éves” szülők és nagyszülők, mutassunk példát együtt. A SPEEDFIT személyi edzői és kollégái biztosan tudnak abban segíteni, hogy korunknak megfelelő, egészségi prevenciónkat és esetleg rehabilitációnkat csak is szolgáló fizikai edzést végezhessünk! Páros edzéseinkkel, akár példát is statuálhatunk szeretteinknek!

Szülők, Nagyszülők kalandra fel!

SPEEDFIT-Fitnesz Mindenkinek!

SPEEDFIT

Fitnesz és Szolárium Stúdió

Győr – Dunacenter

06/96 528-448

https://www.speed-fit.hu

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.