A szolárium jótékony hatása

SPEEDFIT | 2017.11.25 6:59

Nem kétséges, hogy a napfénynek, szoláriumnak nagyon sok jótékony hatása van. A D3 vitamin gyakorlatilag egyedül a napsugarak (ultraibolya B sugarak) által képződik. A D3 vitamin elősegíti, hogy a test az életfontosságú kalciumot kivonja az élelemből. (Pl. a nap sugaraitól védett csecsemőknél 1 éves korig mesterségesen pótolják a létfontosságú D-vitamin bevitelét, mivel számukra nagyon fontos a kalcium megfelelő felszívódása a csontozat megerősödése érdekében.) A kalcium biztosítja a csontok stabilitását, nagyon fontos egyéb testfunkciók szempontjából is, mint pl. sejtosztódás, izomműködés, az idegek közötti információ-átvitel, és az anyagcsere. Az ultraibolya B sugárzás javítja a vér minőségét és csökkenti néhány mérgező anyag mennyiségét a vérben.

Az érzékenységi pigmentek csökkentése hozzájárul a sárgaság megelőzéséhez, és különböző vízben oldódó fémek átváltoznak kevésbé káros formulákká. A nap ultraibolya A és B sugarai segítik a szervezetet saját fényvédelmének kialakításához (egészen 100 faktorig). Ezért nem ég le a barna bőr! A bőr védi önmagát a napozás közbeni túlzott ultraibolya sugárzás és sejtkárosodás ellen pl. pigmentek képződése által és enyhe érzéketlenség kifejlesztése által (a bőr felső rétegének erősítése). A szolárium szebb és tisztább bőrt biztosít, a sejt anyagcsere felgyorsítása a szövetek fokozott oxigén-ellátásához vezet és megakadályozza a bőr-rendellenességek kialakulását. A szolárium segít a bőr-rendellenességek esetében is! Aknés és egyéb kóros bőrelváltozások sikeresen kezelhetők ultraibolya sugarakkal.
Javítja a test immunrendszerét, az ultraibolya sugárzás aktiválja a fehérvérsejteket, melyek a testet megtámadó baktériumok ellen harcolnak. Az ultraibolya sugárzásnak kiegyensúlyozó hatása van az idegrendszerre, pozitívan befolyásolja a vegetatív idegrendszert és a pszichikumot, általános jó közérzetet biztosít.
A szolárium kímélőbb hatással van a bőrre mint a természetes napfény, mivel az ultraibolya B sugarak arra a szintre vannak csökkentve, amely minimálisan szükséges a biológiai hatások elérésére, az ultraibolya A sugarak pedig arra a szintre, amely minimálisan szükséges a napbarnított szín eléréséhez. A szolárium a természetes napfényhez hasonló jól kiegyensúlyozott spektrummal rendelkezik és ezért biztosítja a napsugárzás minden lehetséges kedvező hatását az emberi test számára.
Néhány napozási tanács
 Szolárium használat előtt mindenképpen távolítsuk el a sminket!
 A bőrradír használatával eltávolíthatjuk az elhalt hámsejteket, így az ezt követő mesterséges napozás során a bőr egyenletesebben barnul.
 Mindig fokozatosan növeljük a szoláriumban töltött idő hosszát, így elkerülhető a leégés (kezdjük 5 perccel, majd emeljük 10 végül 15 percre a szoláriumban töltött időt)!
 Szoláriumozás előtt ellenőrizze az Önnek megfelelő napozási időt bőrtípusától illetve a cső típusától függően. Az ajánlott expozíciós időket a táblázatokban találja.
 Szolárium használat után célszerű hidratáló krémet használni, mely megelőzi a bőr kiszáradását!
 Szoláriumozás alatt mindig csukva kell tartani a szemet -ehelyett védőszemüveg is használható-, mert az erős fénysugár károsíthatja a látást, s akár szürkehályogot is okozhat.

forras:https://www.google.hu/search?rls=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a&q=szolarium+jotekony+hatasa&gfe_rd=cr&ei=pcEbVPS4Lqyt8weBuoDADg&gws_rd=ssl