A hidratáció fontossága

SPEEDFIT | 2018.04.28 12:29

A táplálkozásnak ezen része ugyanolyan fontos, mint maga az edzés, a regeneráció, vagy a napi fehérjebevitel.

1 liter / 20 testtömegkilogramm. Ennyi a folyadékszükséglete egy súlyzós edzést végző, fejlődni vágyó személynek. A fejlődés irányulhat mind izomtömegnövelésre, mind zsírégetésre. Könnyű kiszámolni, hogy egy 60 kg-os személynek 3 liter a napi folyadékszükséglete ebben az esetben, a 100 kg-os személynek 5 liter, plusz az a mennyiség amire az edzés ideje alatt szüksége van. A napi folyadékszükséglet megállapításakor érdemes figyelembe venni a szilárd táplálékainkból nyerhető folyadékmennyiséget is.

Miért fogyasszunk ennyi folyadékot?

Testünk 70%-a víz, ez jól mutatja, mekkora szükségünk van a megfelelő mennyiségre. Ideális táplálkozás esetén is, szervezetünk akkor képes megfelelően lebontani és hasznosítani a tápanyagokat, ha megfelelően hidratált állapotban van. Az edzés megnövekedett energiaigénnyel jár, kiváltképp akkor sokkolja a szervezetet, ha kevésbé edzett emberről van szó. Ebben az esetben rendkívül fontos a megfelelő utánpótlás. Már akkor legyőzött minket a dehidratáció, amikor szomjasnak érezzük magunkat. Előzd meg, és mindig gondoskodj a megfelelő folyadékpótlásról napközben, és az edzőteremben egyaránt!
A dehidratált ember számára nincs jobb orvosság, mint a víz. Ha a dehidratáltság tünetei (fejfájás, szédülés, fáradtság, levertség, szokásosnál gyengébb izomerő, száraz száj és szem) jelentkeznek, késlekedés nélkül kezdjük meg a folyadékpótlást. 

A vízfogyasztás előnyös tömegnöveléskor, és segíti a zsírégetést is!

Amikor a tápanyag bejut szervezetünkbe, - kiváltképpen magas fehérjetartalmú tömegnövelő étrend esetén , az terhelést jelent a vesék számára. Dehidratáltság esetén szervezetünk nehezen szabadul a salakanyagoktól mint a kreatinin, vagy a karbamid. Tehát a megfelelő vízfogyasztás méregtelenítő hatású. Amennyiben nem fogyasztunk elegendő mennyiséget, akkor a vesék nem megfelelően működnek, ezzel felesleges terhelést helyezve a májra, nehezítve a májban történő anyagcsere folyamatokat. Ennek eredménye végsősoron a nem megfelelő hatásfokkal történő zsírégetés.
A vízfogyasztás további előnye a diéta alatti gyilkos éhségérzet csökkentése, ugyanis kellemes teltségérzetet adhat nagy mennyiség elfogyasztása. A közhiedelemmel ellentétben nem puffaszt fel a nagy mennyiségű vízfogyasztás, épp ellenkezőleg, segít kihajtani a szervezetből a felesleges mennyiséget. Amikor a szervezet dehidratált, a szervezetben vészreakció indul be, ennek hatására raktározódik a víz a sejten kívüli térben, ettől lesz a bőrnek puffadt, puha hatása.

Milyen forrásból vigyük be a szükséges mennyiséget?

Nagyon fontos, hogy kerüljük azokat az italokat, melyek több vizet vonnak el a szervezettől, mint amennyit bejuttatunk velük a testünkbe, azaz dehidratálnak.
A legjobb forrás természetesen a tiszta víz. Győr lakosai szerencsés helyzetben vannak, ugyanis városunkban országos szinten is kiemelkedően tiszta csapvizet ihatunk, mely nem tartalmaz hozzáadott klórt. 

Folyadékpótlás edzés közben - a sportitalok

Edzés közben több szempontot figyelembe véve kell ügyelnünk folyadékfogyasztásunkra. A hidratáltság fenntartása mellett ügyelnünk kell arra is, hogy szénhidrátraktáraink ne ürüljenek ki, és megfelelő maradjon ásványianyag, és esetenként fehérje/aminosav ellátottságunk egyaránt. Ilyen célból fogyaszthatunk különböző sportitalokat, melyek tartalmaznak szénhidrátot, ásványi anyagokat, és esetenként hozzáadott aminosavakat. Ezeket az italokat két csoportra bonthatjuk:
izotóniás italok (4-8% közötti szénhidrát tartalom)
hipotóniás italok (4% alatti szénhidrát tartalom)
Ezeknek a termékeknek a fogyasztása rendkívül hasznos intenzív, megterhelő edzés során, vagy bármikor, amikor szükséges a magas teljesítményszint fenntartása. Segítik megelőzni a katabolizmust (nem kívánt tápanyaglebomlás), és anabolikus állapotban tartani a szervezetet, emellett ásványianyag ellátottságunk is biztosított.

Ilyen termékeket mindig találhatsz stúdiónkban, a SPEEDSHOP-ban, ahol széles választékkal, és minőségi termékekkel várunk, hogy a legmagasabb szinten végezhesd edzéseidet!


Tormássy Ákos
személyi edző
SPEEDFIT

2014