Koleszterin és diéta

SPEEDFIT | 2018.06.27 8:18

A koleszterin egy olyan vegyület, amely minden emberi és állati sejtben megtalálható. Különösen nagy mennyiségben fordul elő egyes szervekben pl.: a mellékvesében, idegrendszerben.
A koleszterint a szervezet a májban állítja elő és a sejthártyák felépítésében van fontos szerepe, sokféle hormon szintézisének kiindulási alapja. A koleszterin tehát egy zsírfajta, amely majdnem minden állati eredetű élelmiszerben megtalálható.
Sok embernek mégis szigorúan ügyelnie kell a táplálékkal felvett koleszterin mennyiségére, hiszen a máj maga is eleget termel ahhoz, hogy fedezze a test szükségleteit.
 
A koleszterinnek két fajtája van:
 
Ø      LDL (low density lipoprotein) alacsony sűrűségű
Ø      HDL (high density lipoprotein) magas sűrűségű koleszterin
 
Ezek egyensúlya jelenti az egészséges koleszterinszintet.
 
Egészségünkre azonban nem minden koleszterin van káros hatással.
Szervezetünkre csak az  LDL koleszterin káros, mert ez a koleszterin az artériákban lerakódva elzáródást okoz. Kutatások egyértelműen bizonyítják, hogy a vér koleszterintartalma jelentősen befolyásolja a koszorúerek meszesedési folyamatát, ami az erek szűkületéhez vezet.
 
A HDL koleszterin viszont visszajuttatja a koleszterint a májba, itt feldolgozásra kerül és kiválasztódik a szervezetből. Amíg az LDL koleszterin fokozza, addig a HDL koleszterin pedig gátolja a zsírok lerakódását az érfalakban, ezzel csökkenti az érelmeszedés és a trombózis kockázatát.
A vér koleszterin szintjét vérvizsgálattal állapítják meg.
 
A magas koleszterinszint kialakulásának kockázati tényezői:
ü      Helytelen táplálkozás
ü      Mozgáshiány
ü      Dohányzás
ü      Állandó stressz
ü      Túlsúly
ü      Jelentős mennyiségű alkohol
ü      Sok só fogyasztása
 
Az elmúlt évtizedekben bizonyítható volt, hogyha a koleszterinszintet diétával és szükség szerint gyógyszerrel csökkentették, akkor a szívinfarktus kockázata is csökkent.
 
A táplálkozás során különböző zsírféleségeket fogyasztunk. A zsíradékok különböző zsírsavakból állnak, amelyeknek más és más hatásuk van a vér koleszterinszintjére. A legártalmasabbak az ún. telített zsírsavak, amelyek kétszer olyan mértékben emelik a koleszterinszintet, mint maga a táplálék koleszterin tartalma. Ezek főleg az állati eredetű élelmiszerekben fordulnak elő a növényi eredetű táplálékok is tartalmaznak zsírt, de ezek azonban főleg ún. telítettlen zsírsavakat, amelyek közül a többszörösen telítetlenek csökkentik, az egyszeresen telítetlenek mérséklik a koleszterinszintet.
 
A helyes táplálkozás segít az ideális koleszterin szint elérésében és megtartásában.
 
 
A diéta idején ehető ételek:
 • Húsok és húsféleségek:
  marha-, baromfi-, vad-, borjú-, bárányhús sovány része, a húson látható összes zsír eltávolítása után, sovány sertéshús, fehérpecsenye, gépsonka, baromfi- és pulykafelvágott, diétás kenõmájas és sonkaszalámi, mindenfajta hal, makréla halkonzerv
 • Tojás:
  heti 1-2 tojás
 • Zsírok, olajok:
  margarin (Flóra), növényi olajok
 • Tej és tejtermékek:
  0,51 tej (1,5% zsírtartalmú), joghurt vagy kefir, félzsíros túró, 20% zsírtartalom alatti sovány sajtok
 • Kenyér, tésztafélék, édességek:
  barna kenyérbõl, rozs- vagy korpás kenyérbõl, szójás kenyérbõl 1 vékony szelet (kb. 50 gramm) naponta
 • Zöldségek és fõzelékek:
  minden fajtájuk nyersen vagy fõzve, párolva vagy salátának, burgonyából maximum 10 dkg
 • Gyümölcsök:
  alma, citrom, egres, eper, görögdinnye, grapefruit, körte, málna, meggy, narancs, ribizli és az ezekbõl készített, nem cukrozott vagy édesítõszerrel (sztíviával) készített kompótok
 • Italféleségek:
  kávé, tea, ásványvizek, csapvíz, édesítõszerrel (sztíviával) készített limonádé, energiamentes, édesítõszerrel készült "light" italok (sztíviával)
SPEEDFIT- Fitnesz Mindenkinek!
 
Bővebb információért fordulj Hozzánk bizalommal:
 
 
SPEEDFIT
Fitnesz és Szolárium Stúdió
Győr – Dunacenter
06/96 528-448
 
http://www.speed-fit.hu