Ezekre a problémákra jó megoldás a sport! Fontos, hogy a mindennapi életben helyt álló mozgásokat végezzünk…

A funkcionalitás szó jelentése: működőképesség

Ez a működőképesség több formában is meg nyilvánulhat, lehet szó arról is, hogy reggel felkelünk, elmegyünk dolgozni, haza megyünk, beülünk a tv elé és vége is a napnak. Ez az élet is „működőképes” egy ideig, aztán jönnek a gondok, hogy nem tudok lehajolni, bekötni a cipőm, mert fáj a derekam, rossz a tartásom, nem tudok felsétálni a második emeletre anélkül, hogy ne álljak meg egy kis időre stb… Itt elsősorban a mozgásszegény életmódról beszélünk, ami gyorsan koptatja testünket a teljes mozdulatlanságig.

Ezekre a problémákra jó megoldás a sport! Fontos, hogy a mindennapi életben helyt álló mozgásokat végezzünk, rendszerint hetente legalább háromszor. Az edzést végző személy napi igényeihez tudjuk igazítani az edzésprogramot, tehát átlagemberek, szabadidő sportolók és élsportolók is tudják végezni a gyakorlatokat. Funkcionális szempontból nagyon fontos, hogy a test minden nagyobb és kisebb izmát megmozgassunk, ingerületbe hozzuk. A cél az, hogy a fent említett és hozzájuk hasonló példák ne okozzanak gondot.

Funkcionális edzéskor nem izmokat edzünk izoláltan, hanem több izomrostot és ízületet igénybe vevő gyakorlatokat végzünk. Ilyenek lehetnek például az egyszerű alapgyakorlatok: guggolások, kitörések, fekvőtámaszok, húzódzkodás, tolódzkodás, hasizom gyakorlatok és statikus helyzetek megtartása. A mozdulatok érzékelés, észlelés és mozgások összehangolásán alapszik.

Egy mozdulatnál először stabilizálunk, és csak utána indítjuk el a mozgást. A gyakorlatok elvégzése közben ne az ismétlések száma legyen a fontos, hanem a mozgás minősége. A mozdulatokat olyan módon és tempóban kell végrehajtani, hogy a sportoló képes legyen mindezt kontroll alatt tartani.

Fontos megemlítenem a Core (törzs) izmok fejlesztésének jelentőségét is. A core izmok a test középső részére lokalizálhatóak, mely a tömeg, gravitáció és energia központja. Ide sorolhatóak a hasizmok, csípő és medencefenék izmainak egy része, valamint a felületes és mély hátizmok többsége. Kiemelt szerepet játszanak a helyes testtartásban és a végtagok által kivitelezett mozgásokban is. Az általános erőfejlesztés egyik alapszabálya, hogy a végtagok erősítése előtt a törzs izomzatát kell fejlesztenünk valamint, hogy az elsődleges mozgató izmok fejlesztését meg kell, hogy előzze a stabilizáló izmok tréningje.

A törzs izmok erejét két módszerrel tudod fejleszteni: Főként hasizom gyakorlatok alkalmazásával itt nemcsak az egyenes hasizomra gondolok, hanem a haránt hasizom, a belső és külső ferde hasizom és a négyszögű ágyékizom is hasonló figyelmet igényel. A második lehetőség koordinációs feladatok beiktatása az edzésprogramba.

Nagy Richárd- IWI NASM CES korrektív sportrehabilitációs tréner ,IWI Személyi edző

SPEEDFIT
Fitnesz mindenkinek!

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.