Megfelelő funkcionális testműködés a hétköznapokban!

SPEEDFIT | 2017.06.09 10:53

Funkcionális edzéskor nem izmokat edzünk izoláltan, hanem több izomrostot és ízületet igénybe vevő gyakorlatokat végzünk.

A funkcionalitás szó jelentése: működőképesség

Ez a működőképesség több formában is meg nyilvánulhat, lehet szó arról is, hogy reggel felkelünk, elmegyünk dolgozni, haza megyünk, beülünk a tv elé és vége is a napnak. Ez az élet is „működőképes” egy ideig, aztán jönnek a gondok, hogy nem tudok lehajolni, bekötni a cipőm, mert, fáj a derekam, rossz a tartásom, nem tudok fel sétálni a második emeletre anélkül, hogy ne álljak meg egy kis időre stb… Itt elsősorban a mozgásszegény életmódról beszélünk, ami gyorsan koptatja testünket a teljes mozdulatlanságig.

Ezekre a problémákra jó megoldás a sport! Fontos, hogy a mindennapi életben helyt álló mozgásokat végezzünk rendszerint hetente legalább háromszor. Az edzést végző személy napi igényeihez tudjuk igazítani az edzésprogramot tehát, átlagemberek, szabadidő sportolók és élsportolók is tudják végezni a gyakorlatokat. Funkcionális szempontból nagyon fontos, hogy a test minden nagyobb és kisebb izmát megmozgassunk, ingerületbe hozzuk. A cél az, hogy a fent említett és hozzájuk hasonló példák ne okozzanak gondot.

Funkcionális edzéskor nem izmokat edzünk izoláltan, hanem több izomrostot és ízületet igénybe vevő gyakorlatokat végzünk. Ilyenek lehetnek például az egyszerű alapgyakorlatok: Guggolások, kitörések, fekvőtámaszok, húzódzkodás, tolódzkodás, hasizom gyakorlatok és statikus helyzetek megtartása. A mozdulatok érzékelés, észlelés és mozgások összehangolásán alapszik.

Egy mozdulatnál először stabilizálunk, és csak utána indítjuk el a mozgást. A gyakorlatok elvégzése közben ne az ismétlések száma legyen a fontos, hanem a mozgás minősége. A mozdulatokat olyan módon és tempóban kell végrehajtani, hogy a sportoló képes legyen mindezt kontroll alatt tartani.

Fontos megemlítenem a Core (törzs) izmok fejlesztésének jelentőségét is. A core izmok a test középső részére lokalizálhatóak, mely a tömeg, gravitáció és energia központja. Ide sorolhatóak a hasizmok, csípő és medencefenék izmainak egy része, valamint a felületes és mély hátizmok többsége. Kiemelt szerepet játszanak a helyes testtartásban és a végtagok által kivitelezett mozgásokban is. Az általános erőfejlesztés egyik alapszabálya, hogy a végtagok erősítése előtt a törzs izomzatát kell fejlesztenünk valamint, hogy az elsődleges mozgató izmok fejlesztését meg kell, hogy előzze a stabilizáló izmok tréningje.

A törzs izmok erejét két módszerrel tudod fejleszteni: Főként hasizom gyakorlatok alkalmazásával itt nemcsak az egyenes hasizomra gondolok, hanem a haránt hasizom, a belső és külső ferde hasizom és a négyszögű ágyékizom is hasonló figyelmet igényel. A második lehetőség koordinációs feladatok beiktatása az edzésprogramba.

Nagy Richárd

Személyi edző