Miről árulkodnak lábfejeink?

SPEEDFIT | 2018.03.14 14:19

Lábfejünk a test egyik legleterheltebb része. Nem csoda, ha nagyobb megterhelés esetén begyulladnak, megvastagodnak a lábaink, ezzel komoly fájdalmakat okozva.

Életünk során a lábunkon cipeljük testsúlyunkat, lábfejünk a test egyik legleterheltebb része. Nem csoda, ha nagyobb megterhelés esetén begyulladnak, megvastagodnak a lábaink, ezzel komoly fájdalmakat okozva. Az alsó test ízületeinek (csípő, térd és boka) eltérő jellemzői vannak. A csípő- és a bokaízületek elsődleges célja a mobilitás kialakítása. Napjaink életvitele fokozza ízületeink beszűkülését, ezért edzéseink alkalmával mindig be kell iktatni nyújtó gyakorlatokat. A térd ízülete viszont stabilitást igényel, ezért főként a több mozgássíkban történő sportoknál (pl.: labdajátékok, téli sportok stb.) rengeteg stabilizáló gyakorlatokat kell végeznünk, hogy elkerüljük a sérüléseket. Az izomzatban is lehetnek eltérések, melyek szint úgy sérüléshez vezethetnek, mint a gyenge szalagok.

A fájdalom sok esetben elmúlik pár nap után, viszont van, amikor hetek elteltével sem csökken. Panaszaink hátterében sok minden állhat, melyek kivizsgálását nem szabad halogatni.

Mi állhat a háttérben?

Elsőként a rossz lábbelik viselése okozhat ilyen jellegű problémát, melyért legtöbbször a divatos cipőket, szandálokat, papucsokat okolhatjuk. A tűsarkú és nagyon lapos cipők viselésének hosszú távú hatásai vannak, pl.: bőrkeményedések, tyúkszemek vagy benőtt körmök kialakulása. Az ízületre nagyobb nyomást gyakorló cipő bütyköt idézhet elő, míg a szűk orrú cipőknek eredménye a kalapácsujj lehet. Túlzott igénybevétel esetén sarokfájdalom léphet fel. Ilyenkor megvastagodnak a talp izmai és szalagjai, amelyet kiválthat a sarok ütődése, túlzott mértékű állás, vagy a nem megfelelő cipők viselése. Testünk súlyának megtartásáért a láb boltozatos szerkezete felel, melyet az ép szalagok és a megfelelő lábizomzat alkot. Azonban - ha a boltozat lesüllyedt (lúdtalp) -, megbomlik a test statikája és nagy valószínűséggel térd-, csípő-, vagy gerincpanaszok jelentkeznek a későbbiekben. A boltozat süllyedéséért felelhet a testsúly növekedése vagy a láb szalagrendszerének, izomzatának meggyengülése.

Mit lehet tenni ilyenkor?

Elsőként érdemes szakembert felkeresni - esettől függően - ortopéd orvost, gyógytornászt vagy személyi edzőt. Ezt követően ne sajnáljuk az anyagi áldozatot a diagnózisnak megfelelő talpbetét, egyéb kiegészítő vagy az ajánlott sporthoz alkalmas cipő (pl: futás, terem, fitnesz stb.) beszerzésére. Edzéseink során a rendszeres bemelegítéssel és nyújtással sokat tudunk tenni lábaink egészségéért. Lábaink izomereje és stabilitása eltérő lehet, ezért fontos, hogy a gyengébb oldalunkra plusz gyakorlatokat végezzünk, törekedve ezzel az egyensúlyra. A problémák kialakulása ellen a megelőzés a legjobb orvosság, ezért kérj edzői segítséget, hogy elérd a számodra kitűzött célt, melyet speciális eszközök és gyakorlatok tesznek még hatékonyabbá.

Írta:

Nagy Melinda

személyi edző

SPEEDFIT