Az előző cikkben olvashattunk arról, hogy mennyire fontos a mai rohanó világban a megújulás, az újabbnál újabb fitness irányzatok követése. A rengeteg edzéseszköz, és edzésmódszer közül azonban fontos kiválasztanunk azokat, amelyek hatékonyan, ugyan akkor biztonságosan, preventíven szolgálják a kondicionális (erő, állóképesség, gyorsaság), és a koordinációs képességeink fejlődését egyaránt. A SPEEDFIT csapata ezeket az irányelveket követve gőzerővel készül az új funkcionális terem megnyitásán, hogy egy új élményt, lehetőséget, változatosságot nyújtson az érdeklődők részére.

Az alábbiakban bemutatjuk, hogy mik azok az eszközök, amelyek elérhetőek lesznek mind az átlagemberek, mind az élsportolók számára:

Az új terem középpontjában az Impulse X Shape Functional Training Zone áll, mely egy 12 állomásos funkcionális platform. Funkcionális alatt értjük, hogy nem egy-egy izomcsoport izolálására szolgálnak az egyes állomások, hanem egyszerre több izomcsoportot használunk, néhol az egész testünket tetőtől talpig megdolgoztatva tudjuk kipróbálni magunkat, ezáltal egy magasabb szintre tudjuk fejleszteni mind az erőnlétünket, mind az állóképességünket, és gyorsaságunkat. Mivel az átlag kondicionális edzésekhez képest több izomzat dolgozik ugyan azon idő alatt, ezért jóval megnő az energiafelhasználás mértéke, azaz szervezetünk kalória felhasználása is.

Nézzük meg részletesebben, hogy melyek ezek az állomások:

Rope, azaz kötél

A kötéllel végzett feladatok világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, köszönhetően a rendkívül hatásos, és változatos gyakorlatainak. Az eszközzel nagy sebességű, pörgős edzéseket tudunk végezni, miközben ízületeinkre csekély terhelés hárul, épp ezért számos élsportoló használja ezt az edzésmódszert a versenyfelkészülésük alatt, hogy formában tartsa magát. A kötélben különböző hullámokat generálva, és ezeket folyamatosan fenn tartva egy rendkívül kemény, ám annál hatásosabb erő állóképességi edzést végezhetünk. A hullámokat minél tovább tartjuk fenn, annál tovább lesznek feszülés alatt a váll, kar, illetve törzs, azaz core izmaink, így növelve izomtónusunkat, kalória felhasználásunkat. A kötéllel végzett gyakorlatok biztonságosak, azonban figyeljünk rá, hogy a feladatot végig stabil törzzsel, és egyenes háttal végezzük, törzsünkből, csípőnkből generáljuk az erőt, miközben talpainkat stabilan a talajon tartjuk!

Boxzsák:

A Boxzsákok szinte minden harcművészet, küzdősport elengedhetetlen kellékei közé tartoznak. Kondíciónk és állóképességünk javításán túl a boxzsák használata közben megérezhetjük ütéseink, rúgásaink súlyát is, ezáltal javítja a kéz, láb tartását. Már három – öt perces folyamatos "zsákolás" rendkívül idénybe veszi állóképességünket, fejleszti erőnlétünket, ritmus érzékünket, robbanékonyságunkat. Fontos, hogy az ütéseket, rúgásokat törzsből generáljuk, a mozdulatoknál préseljük ki a levegőt szájunkon át, ezáltal a core izmaink megfeszülnek, és nagyobb erőt tudunk generálni.

Medicin labda:

Fontos leszögezni, itt most nem az általános iskolai medicin labdás feladatokat értjük. A funkcionális edzések virágkorával a medicin labdák is óriási népszerűségnek örvendnek. A labdás feladatok ugyan látszólag nem tűnnek nehéznek, mégis számos sportoló edzésprogramjában szerepelnek. Segítségükkel idővel magasabbra tudsz ugrani, gyorsabban futni és hamarabb gyorsulni. A gyakorlatokra itt is hasonló szabály vonatkozik, mint a boxzsáknál. Ne karból akarjuk eldobni, lecsapni a medicint, használjuk egész testünket az erő generálására. Fontos, hogy akkora súlyú labdát válassz, ami nem lassítja le a mozgásodat.

Plyo box, felugrások emelvényre:

A zsámolyra ugrás, azaz pliometrikus mozgás iskoláskorunktól végigkísérte tornaóráinkat. Ki ne emlékezne a zsámolyon végzett rengeteg fel-le ugrálásra? A pliometrikus edzés gyors, dinamikus mozdulatokból áll, amelyek az izom gyorsaságát, robbanékonyságunkat, és az izom-ideg koordinációt fejlesztik. A fel – le irányban történő mozgások az egész szervezetet megdolgoztatják, rendkívüli módon igénybe véve a légzési, és keringési rendszerünket. A pliometrikus edzést sok sportágban használják a teljesítmény növelésére pl.: futball, röplabda, kosárlabda, atlétika, harcművészetek stb. Ugorj fel az emelvényre elölről, oldalról, egy lábbal, de ha igazi kihívást keresel, kombináld a feladatot, ugorj fel az állomásra, majd végezz el egy fekvőtámaszt.

Tolódzkodó, húzódzkodó állomások:

Szintén teljes testet igénybe vevő gyakorlatok a tolódzkodás, és húzódzkodás, a nevükből is adódóan a toló, és húzó erőnket fejleszti. A gyakorlat közben tartsd végig feszesen a törzsed, lassan ereszd le, húzd fel magad, ne lendületből végezd a feladatot.

Landmine:

A landmine egy fémből készült tartó, melybe egy súlyemelő rúd helyezhető. A lényege, hogy forgatható, ezért minden irányba fel tudod emelni vele a rudat. Mind a felsőtest, mind az alsótest erősítésére használható, de a különlegessége abban rejlik, hogy minden gyakorlat közben stabilizálnia kell a törzs izmainknak egész testünket, így rendkívüli módon igénybe veszi, ezáltal erősíti a core izomzatunkat. Mivel számos irányban tudjuk használni a rudat, ezért a gyakorlatok tárháza kimeríthetetlen, ezáltal téve változatosabbá, színesebbé edzésprogramunkat.

Csigás, lapsúlyos állomás:

Gyakorlatilag megegyezik a keresztcsigás összehúzó géppel. A gyakorlatokkal leginkább a felső test, és törzs izmainkat erősíthetjük, melyeket tudunk szimmetrikusan, illetve felváltva, azaz asszimetrikusan is végezni, ami nagyobb kihívást jelent törzs izmaink számára.

Kettlebell:

A kettlebell a régi jól bevált módszerek, és a mai modern tudomány ötvözéséből jött létre. Segítségével teljes testet átmozgató, intenzív, hatékony gyakorlatokat lehet végezni.  A kettlebell edzés képes igen gyorsan növelni az erőt, javítani az állóképességet, biztosítani minden izomcsoport kiegyensúlyozott fejlődését. Talán az egyik legismertebb gyakorlat a Kettlebell Swing, azaz a Kettlebell lendítés, ami a robbanékony erő fejlesztésére egy kiváló alternatíva. A gyakorlat közben figyeljünk arra, hogy a hátunk végig egyenes, vállaink legyenek hátrahúzva, tekintetünket magunk elé szegezzük. Kezünket mintegy kampóként használva a csípőnkből generáljuk az erőt a lendítéshez.

Az új terem megnyitásával óriási előrelépést teszünk a mai modern kori funkcionális edzések, edzésmódszerek felé, melyekben számos új lehetőség, kihívás rejtőzik, mind az átlagemberek, mind az élsportolók számára.

Mi már nagyon várjuk! És Te? :)

Horváth Szabolcs – Személyi edző

SPEEDFIT
Fitnesz mindenkinek!

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.