Kedves Lilla!

Elsősorban ezt nem tőlem kell megkérdeznie, hanem az orvosától. Mivel nem látok bele a valós és személyes kórképbe, csak általánosságokat nézve válaszoltatok kérdésére.

Cukorbetegek esetében is a fizikai aktivitás hatására fokozódik a vércukorszintet csökkentő enzimek aktivitása, fokozódik a glükóz felhasználása a működő izomban, nő a glükóz- transzporterek száma, a máj inzulin iránti érzékenysége, csökken a májsejtek glükóz leadása. Javul az inzulinérzékenység. Régi megfigyelés, hogy a cukorbetegség kezelésének három pillére a diéta, az inzulin és a testmozgás. A cukorbetegség két formája közül az 1- es típusú sem jelent ellenjavallatot a rendszeres fizikai aktivitás szempontjából, sőt a fizikai aktivitás által kiváltott előnyös adaptációs jelenségek ennek a kórképnek a fennállása esetén is érvényesülnek. Azonban kétségtelen, hogy mivel az inzulin hiányát exogén inzulinnal kell pótolni, ez fokozott veszélyt jelent a hypo- és a hyperglikaémia szempontjából. Ebből a megfontolásból is nélkülözhetetlen a szoros együttműködés a beteg és a kezelő között. A 2-es típusú cukorbetegségben az előbb említett folyamatos konzultálás már kevésbé szükséges, hiszen a betegség kialakulásában- a genetikai tényezők mellett- nagymértékben az életmódnak, ezen belül elsősorban a táplálkozásnak és a fizikai aktivitás hiányának van szerepe. Ezen típusú cukorbetegek nagy hányada túlsúlyos vagy már elhízott, magas vérnyomással és/vagy zsíranyagcsere anomáliával küzd. A koszorúér betegség és a perifériás érbetegség a cukorbetegeket fokozottabban veszélyezteti, ezért a terhelés intenzitásának és időtartamának meghatározásánál erre figyelmet kell fordítani.

Edzésre fel!

Nagy Péter

Személyi Edző

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.