Egy élsportoló szeme előtt pályafutása során egyetlen cél lebeg: „Mind közül a legjobbnak lenni!”

Ahhoz, hogy a többi sportolóval szemben előnyt tudjunk szerezni, nagy hangsúlyt kell fektetnünk a sportági edzéseken kívüli erősítő, technikai, gyorsaság fejlesztő felkészülésekre is. Egy élsportoló akkor sikeres, ha a sportágában minél jobb teljesítményt tud nyújtani úgy, hogy a sérülések bekövetkeztének esélyét a legkisebbre minimalizálja, miközben teljesítménye folyamatosan javul választott sportágában.

Épp ezért nem mindegy, hogy milyen erősítő, és technikai felkészülést végzünk. Meg kell vizsgálnunk az adott sportoló sportágát, a sporttal kapcsolatos legfőbb mozgásokat, és hogy milyen tulajdonságokat szükséges fejleszteni a jobb teljesítmény érdekében. A sérülések esélyét a lehető legkisebbre kell csökkenteni, épp ezért fontos, hogy személyre szabott edzésprogramban vegyen részt az adott sportoló, hiszen minden sportág más és más, minden sportoló szervezete, izomzata is máshogy reagál az adott terhelésekre, így nem lehet egy sablon gyakorlatot, edzéstervet ráhúzni mindenkire.

Egy valami viszont közös, és minden élsportoló előnyére válik: a törzs, azaz a core izomzat, mélyizmok erősítése. Minden mozgás, ami létrejön, a törzsünkből generálódik, vagy törzsünkön át vezet végtagjainkhoz, így nem mindegy, hogy milyen állapotban van ez a továbbító, stabilizáló központunk. Vegyük a kézilabdát példának: ahhoz, hogy erőset tudjunk dobni karunkkal, szükséges a törzs rotációs ereje is, hiszen ha már törzsből tudunk generálni erőt a dobáshoz, amit a karunkon keresztül továbbítunk a labda felé, akkor sokkal erősebbet leszünk képesek dobni, mint ha csak a karunkat használnánk a lövéshez. De lehet említeni ugyan úgy a futballt is, ott a karunk helyett a lábunk a „továbbító kar”.

Nem utolsó sorban, észre kell vennünk, hogy mik azok a gyenge pontok egy sportoló szervezetében, vázizomzatában, amiből esetlegesen sérülés következhet be, majd ezt beépítve az edzésbe, személyre szabottan lehessen korrigálni a rizikófaktorokat. Gondoljunk bele, nem az a drága élsportoló egy klub részére, aki sok gólt lő, hanem aki a kispadon ücsörög a sérülései miatt.

Az alábbi videóban Szücs Gergely edzéseibe tekinthetünk bele, Gergő jelenleg a Gyirmót 2.-ben futballozik, 15 évig pedig az ETO csapatát erősítette:


Végül Gergő személyes tapasztalatai az edzésekről:

„Augusztus óta járok a Speedfit edzőtermébe személyi edzésre. Azóta rengeteg tapasztalatot gyűjtöttem, erősödtem. Fejlődtem állóképesség szempontjából, és mivel én focizok ezért ez nagy előnyömre vált. A pályán tudom kamatoztatni a teremben tanult dolgokat. Sokkal stabilabb és robbanékonyabb lettem.”

Hajrá Szücsi, csak így tovább! :)

Írta: Horváth Szabolcs


Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.