A Kettlebellről 2. Rész

SPEEDFIT | 2015.11.14 10:24

Jótékony hatással van a lazaságra, ízületi mobilitásra, az erő megszerzésére, hatékonyan fejleszti még az állóképességet, koordinációt, ügyességet, időzítést, az általános teljesítményt!

Kik használják? Mire való?

Azt hiszem mindent elmond a hatékonyságáról, ha megemlítjük, hogy használói között akad rengeteg olimpikon, különféle sportágat űző sportoló és van közöttük számos különleges alakulat, mint pl. az orosz Spetsnaz, az amerikai tikosszolgálat (USSS), akik a mindenkori amerikai elnök biztonságáért felelnek. A sort még hosszan folytathatnánk...

És hogy mire való?

Elsősorban az erő megszerzésére, de hatékonyan fejleszti még az állóképességet, koordinációt, ügyességet, időzítést, az általános teljesítményt, de jótékony hatással van a lazaságra, ízületi mobilitásra is. Nem utolsó sorban pedig kitartásra ösztönöz a használata, ami bizony nagyon sok emberből hiányzik.

A fentiekből látható, hogy rendkívül szerteágazó hatása van a kettlebellel végzett mozgásnak.

Természetesen a gyakorlatok tervezhetőek úgy, hogy a fejleszteni kívánt képességek közül valamelyik nagyobb hangsúlyt kapjon a többinél a sportoló céljaink megfelelően.

Én azt mondom azonban, hogy a legfontosabb mind közül az ERŐ. Az ERŐ minden más képesség alapja. Ha erőd van, akkor arra alapozva mindent elérhetsz utána. Zsírégetés? Állóképesség?

Hajlékonyság? Mindegy. Ha erős vagy, mindegyik menni fog...

És nagyszerűsége leginkább abban rejlik, hogy egyszerű: kicsi a felszerelés- és helyigény, valamint nem kell órákat edzened, 10-20 perc kemény kettlebell edzés bőven megteszi. Ha nem hiszed, kapj fel egy saját testsúlyod feléhez közel eső tömegű golyót, végezz pár perc kemény lendítést és beszéljünk újra!

A kettlebellsport (Girevoysport, vagy Girisport, rövidítve GS)

A kettlebelles edzésmódszer csúcsát jelenti. Egy nagyon kemény erő-állóképességi súlyemelésről van szó, ahol egyaránt számít a sportolók maximális ereje és állóképessége is. Alapvetően folytonosan ismétlődő robbanékony mozdulatokból áll. Ebben különbözik az olimpiai súlyemeléstől, ahol csak egyetlen ismétlés számít. A sportolók mindössze néhány gyakorlatra specializálódnak, de ezeket azonban a legmagasabb szinten űzik.

A három fő gyakorlat:

o Lökés (Jerk)

o Szakítás (Snatch)

o Hosszúciklus (Long Cycle, vagyis minden lökés előtt újra felveszik a súlyt)

Az első kettő együtt alkotja a Biathlon nevű versenyszámot, míg a harmadik gyakorlat önálló versenyszámként szerepel. A Biathlon inkább a technikáról és állóképességről szól, a hosszúciklus pedig egy abszolút robbanékony, teljesítményigényes gyakorlat. Így természetesen az ezekre való felkészülés is más-más edzésmódszereket igényel.

A hölgyek egy súllyal, míg a férfiak kettővel versenyeznek, kivétel a szakítás, amit mindenki egy golyóval végez. Mindkét nem esetében a versenyzőket súlycsoportokba kategorizálják.

A súly nagysága súlycsoporttól függetlenül hölgyeknél 24kg, ill. 32kg a férfiak esetében, profi versenyzőknél. Amatőr kategóriában ezek 16kg és 24kg. A versenyszámok 10 perc hosszúságúak. A súlyt ezalatt az idő alatt nem szabad letenni, csak tartásban (Rack) lehet pihenni. A szakítás esetében a 10 perc alatt mindössze egyszeri kézcsere engedélyezett!

Az edzések divatos szóval élve funkcionálisak, mivel ezek a gyakorlatok az egész test erejét és mozgékonyságát igénybe veszik. Magasabb szinten nem ritka az edzésenkénti 6-8 tonna, vagy még ennél is több megmozgatott súly sem.

Néhány rekord, hogy fogalmat alkossunk, milyen elképesztő szintű erőt és állóképességet lehet a kettlebellsport segítségével elérni:

  •  Lökés – 176 ismétlés 2×32kg, Ivan Denisov
  •  Szakítás – 216 ismétlés 32kg, Anton Anasenko
  •  Hosszúciklus – 116 ismétlés 2×32kg, Ivan Denisov

Mindegyik versenyszám 10 perc hosszú volt, hivatalos versenyen érték el a sportolók.

Léteznek még különleges, nem hivatalos versenyszámok is, mint a Maraton (1 óra), vagy a fél

Maraton (fél óra), vagy pedig a Pentathlon, ami 5 különböző gyakorlatból áll.

Szalai Csaba 

Kettlebell edző 

A cikk első részét itt találod:

http://www.speed-fit.hu/posts/show/6257/a_kettlebellrol_1._resz