Egyik régi ismerősöm fiatalkorától kezdve súlyproblémákkal küzd. Nem tudom, hányszor hallottam tőle a következőket: „Mától új életet kezdek. Rátaláltam egy biztos módszerre, s ezzel elérem mindazt, amire mindig is vágytam- zsírpárnák nélküli, izmos testet, jó kondíciót.” Rövid ideig- általában néhány hétig- kitart, aztán abbahagyja az egészet, mondván, ez mégsem az igazi, egyébként is megtanulta magát elfogadni úgy, ahogy van. Pár hónap elteltével kezdődik elölről az egész…

Az utolsó ilyen „nagy bejelentés” után valami mégis megváltozott. Felkeresett, és elmondta, hogy felhagy a legjobb edzésforma és diéta keresésével, egyszerűen „csak” nekilát rendszeresen edzeni, kicsit odafigyel arra, hogy mit eszik és iszik, s nem stresszeli magát feleslegesen azzal, hogy mikorra, hogyan és miként lesz eredményes. Nem csinál semmi különöset: heti 3X1 óra edzőtermi tréning, hétvégenként 1-2 rövid kocogás, valamint kiiktatja étrendjéből a felesleges kalóriákat , édességeket, cukrokat és zsírokat. Egy hónap eltelt, 5 kilogramm testzsírtól szabadult meg, s jobban érzi magát a bőrében, mint bármikor az utóbbi években!

Mi a tanulság? Legfőképpen az, hogy a nagy elánnal és lelkesedéssel kezdett életmódváltások pszichésen megterhelőek az emberek számára, s a nem mindig reális célokból fakadó teljesítménykényszer rányomja bélyegét az elvégzett munkára. Érdemes visszafogottabban, fokozatosan kezdeni, s nem a mélyvízbe ugrás stratégiáját használni. Legalább ennyire fontos, hogy a csodamódszereknek, slágeredzéseknek és „celebdiétáknak” való „bedőlés” helyett alkalmazzuk az egyszerűbb, több évtizedes emberi tapasztalatokon alapuló rendszereket, legyen szó tréningről, étkezésről vagy éppen táplálékkiegészítésről.

Minden apró változtatás, melyet annak érdekében teszünk, hogy egészségesebbek legyünk, és teljesebb életminőséget nyerjünk, egy idő után „beépül” személyiségünkbe, és mindennapjaink szerves részévé válik. Végül egy testileg-lelkileg megújult ember fog visszanézni ránk a tükörből, s legfeljebb egy-egy fénykép fog emlékeztetni bennünket arra, milyenek is voltunk korábban.

Bögi Viktor 

Személyi edző

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.