1. rész

A következő kis írást azoknak szántam, akik most szeretnének nekiállni az edzésnek, mozgásnak, de nem tudják, hogyan is kezdjenek bele. Főleg azoknak lesz ez hasznos – legalábbis remélem – akik mindezt magukban szeretnék végezni, edző, vagy edzőpartner nélkül. A fenti – egyszerűnek tűnő – kérdésekre keressük majd a választ. Ahogy belemélyedünk, rájövünk, hogy nem is annyira egyszerű ezek megválaszolása. Viszont biztos vagyok benne, hogy egy kis útmutatás után mindenki számára körvonalazódni fog valami út, amin elindulhat.


Első körben mindenképpen azt javasolnám, hogy keress fel egy edzőt, aki az alapokat megtanítja. Ez hasznos, mert egyrészt megtanulja az ember, hogy hogyan végezze szabályosan a gyakorlatokat, hogy sérülésmentesen tudja azokat használni, valamint kaphatsz hasznos tanácsokat azt illetően, hogy mi lenne a számodra a megfelelő mozgásforma. Adódhat azonban úgy is, hogy erre nincs mód vagy anyagi, vagy más okokból. Viszont ekkor is van lehetőség egy teremedzőt felkérni, hogy a kezdetekkor segítse az indulásod. Ez viszont ingyen igénybe vehető… És emiatt erősen ajánlott is! Javasolnám, hogy akkor is keress meg egy edzőt, ha utána nem a teremben, hanem esetleg otthon akarsz edzeni, ez esetben is nagyon hasznos lehet. De mégiscsak egy edzőterem az igazi, nem?


Még mielőtt belépnénk a terembe, pár dolgot el kell határoznunk magunkban. Ezek közül is az első a cél. Mi is a célom? Cél nélkül nem sokat ér az edzésmunka. Persze, az ad hoc jellegű mozgás is jobb mintha nem csinálnánk semmit, de miért ne csináljuk sokkal hatékonyabban? Ha nincs cél – hidd el – teljesen mindegy, hogy mit csinálsz a teremben (vagy bárhol). Tervezve, következetesen dolgozva nagyságrendekkel jobb és több eredményt érhetünk el ugyanannyi idő alatt. Az idő márpedig nagyon fontos tényező mindenki életében, erről később lesz még szó. A tervezéshez elengedhetetlen először is egy „B” pont. Vagyis a már említett cél, ahova el szeretnék jutni. Ez a legfontosabb. A cél lehet akármi: szeretnék testzsírt csökkenteni, szeretnék megemelni egy autót, jó lenne 20 kilóval többet emelni a fekvenyomásban; mindegy, csak legyen valami, amit el akarunk érni. Ha belemegyünk egy kicsit a filozófiába, az edzésben nem igazán működik a Buddhista felfogás, miszerint az út a fontos, nem a cél. Az itt nem sokat ér. Ha igazán komolyan gondolod a dogot, nem lehet cél maga az edzés, az csak egy eszköz, vagyis adnia kell valamit számunkra. Véleményem szerint nem szabad csak ezért edzeni, mert a mozgás „jó”. Mozgás nélkül is lehetsz egészséges és nézhetsz ki jól, ha odafigyelsz arra, mit eszel. Nyilván nem annyira, mint edzés mellett…


A cél nélküli mozgás viszont időpocsékolás, azt az időt pedig más hasznosabb tevékenységre is fordíthattuk volna. Szükséges egy „A” pont is, vagyis annak a kiindulási pontnak az ismerete, hogy most hol vagyok, hogy is állok a célhoz képest. Ahhoz, hogy nekünk megfelelő programot tervezzünk, mindkét pont ismerete szükséges. Vagyis hogy jutok el „A”-ból „B”-be? Fontos, hogy elérhető célokat fogalmazzunk meg magunknak. Hosszú- és rövidtávú célokat egyaránt. Itt most jön még egy kis filozófia: rossz hír, de nincs olyan, hogy bárki bármire képes. Ez egy marhaság, modern korunk egyik rettenetes módon elcseszett tévhite, amivel sokan megpróbálják megnyugtatni magukat, hogy „nekem is minden sikerülhet”. Ez egyszerűen nem igaz. Az viszont jó hír, hogy a saját genetikai és fizikai keretei között – kellő kitartással – tényleg elképesztő eredményeket tud mindenki elérni. Itt a lényeg: saját képességeidhez próbáld meg belőni a célokat, akkor nem érhet csalódás! Nincs értelme profi sportolókkal, testépítőkkel, vagy tapasztalt emelőkkel összemérni magunkat. Saját magadat próbáld legyőzni, ez a felfogás viszont tényleg működik…


Következő pont a már említett idő. Fontos tudni azt is, hogy mennyi időt tudunk az edzésre szánni. Ha valakinek nem az a célja, hogy beköltözzön a terembe, akkor ezt fontolóra kell vennie. Itt megjegyeznék valamit: hacsak nem állóképességi atléta vagy, értelmetlen 30-40 percnél többet edzeni egy alkalommal. Elárulok egy titkot is: valószínűleg nem is tudsz. Ha nem vagy sportoló és ennél többet próbálsz meg keményen edzeni, szinte biztos, hogy nem fog menni. Ez az az edzésmennyiség, amit egy átlagember (értsd: nem sportoló) még szabályos végrehajtás mellett kibír. Lehet ennél többet is edzeni, de az valószínűleg felesleges lesz, mert nem tudsz szabályos ismétléseket végezni ennél hosszabb ideig, ráadásul sérülésveszélyes és még a kelleténél jobban ki is fáraszt. Tapasztalt sportolók nyilván már tudják, hogy nekik mennyi megy, de itt most kezdőkről van szó. Javasolnám, hogy aki most áll neki, vagy hosszú kihagyás után kezd újra mozogni, ne tegye ezt egy alkalommal 20-30 percnél hosszabb ideig. Más eset a futás, vagy egyéb kisebb intenzitású aerob gyakorlatok, de itt most erőedzésről lesz szó. Ennyi bőven elég a kezdetekben, de még később is. A teremben eltöltött kb. 1 órába bele kell férnie a bemelegítésnek, az edzésmunkának, valamint a nyújtásnak is. Ez lesz tehát az az edzésteremben töltött idő, amivel egy alkalomra számolnunk kell.


Biztos feltűnt, hogy az előző bekezdésben említettem az erőedzést. Ebből már mindenki kitalálhatja, hogy mivel fogjuk folytatni az elmélkedést a kezdetekről a következő részben. Ez lesz az alapja minden későbbi tevékenységünknek az edzéseink során. Az erő. Az minden más fizikai képességünk alapja. Ha erős vagy, minden menni fog, vagy jobban fog menni. Az erő funkcionális (ennek jelentését is tisztázni fogjuk később), divatos szóval élve. Az egyetlen fizikai képességünk, ami mindig, mindenhol funkcionális lesz. Semmi nincs, ami olyan fontos lenne, mint hogy erős légy. Az erő lesz a biztos alapunk, erre fogunk építkezni. Ez lesz tehát a következő témánk, remélem velem tartotok akkor is!


Kötelezően ajánlom elolvasásra a témában a világhírű edző, Daniel John – Intervention c. remekművét, ami megjelent magyarul is „Beavatkozás” címmel a Jaffa kiadó gondozásában. Ő ebben részletesebben kielemzi, amiről itt szó volt. Azt hiszed, hogy mondtam a cikkben pár kemény dolgot? Nos, akkor jó olvasást kívánok a könyvhöz…! Ja, hogy nem szeretsz olvasni? Hát szeresd meg! Tudás nélkül eredményeket sem fogsz elérni, ebben teljesen biztos vagyok.

Szalai Csaba

Girjevik, Kettlebell-instruktor

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.