Impulse Crossfit Rebounder/ trambulin/ állvány leírása

SPEEDFIT | 2016.05.04 14:32

Az Impulse Crossfit Rebounder állvány egy igazi újdonság a világpiacon. Olvasd el Te is Nagy Peti bemutatását az eszközről.

A Crossfit keretet szinte kedvünk szerint bővíthetjük egyes állomásokkal, így hatékony edzéseket végezhetünk! A Crossfit rebounder keret fel van szerelve több kapaszkodóval, és egy döntött ugróasztallal is, melyhez medicin vagy súlylabdákat dobálhatunk és edzhetjük magunkat! Az ugróasztal mögött található egy medicin labdatartó is, melyen könnyedén, praktikusan tárolhatjuk labdáinkat!

Trambulinra végzett gyakorlatokat végezhetjük különböző távolságokból, különböző testhelyzetekből és természetesen különböző méretű és súlyú labdákkal. Gyakorlatok végrehajtása első pillantásra egyszerűnek és könnyen végrehajthatónak tűnhetnek, bár egyúttal csöppet sem veszélytelen. Ezért is tanácsos kezdetben kis segítséget kérni, egy hozzá értő edzőtől.

Fontos, hogy aki még nem találkozott és nem próbálta ezt az eszközt, ne a bonyolult és nehezen kivitelezhető gyakorlatokkal kezdje. Fontos a fokozatosság elve. Mindenekelőtt végezzen pár próbadobást a trambulinra, lehetőleg kisebb súlyú labdával és tapasztalja, meg hogy milyen erővel repül vissza és számára milyen nehézséget okoz egy labda elkapás.

Gyakorlatok:

2-3 méter távolságra álljunk az állványtól vállszéles oldalterpeszben. Gyakorlatok végrehajtásánál ügyelnünk kell a helyes testtartásra, a feszes és egyenes törzsre. Soha ne hajoljunk bele a dobásba, mert a visszapattanó labda könnyen fejbe vagy mellkason találhat. Labda kidobást végezhetjük:

  • kétkezes mellsővel: két kézzel fogjuk a labdát, egy nyomást végezve melltől kilökjük a trambulinra.

  • kétkezes felső dobás: Labdát emeld magastartásba és hajtsd a trambulinra. Ha megfelelő erővel dobod el és középen találod el a trambulint vissza fog érkezni a labda magastartásba.

  • kétkezes alsó dobás: A labdát tartsad mélytartásba a két láb között és lentről felfelé hajítsd a labdát a trambulinra.

  • Egykezes mellső dobás: jobb kézzel hátulról, bal kézzel oldalról támaszd a labdát mellmagasságban, majd egy lökő mozdulattal dob a trambulinra. Végül cserélj oldalt és kezeket. Ebben a mozdulatban egy törzsfordítás is van a labda hátra hozatala alatt.

  • Ugyanezeket a dobásokat végezheted enyhén hajlított és mélyebb súlypontsüllyesztéssel kitartva.

  • Összekötheted guggolással illetve kitöréssel minden egyes dobás előtt és közben is.

  • A dobások végezhetők térdelésben, féltérdelésben, fitball labdán ülve, és földön ülve is.

  • Felülés közben végzett gyakorlat, már nagyobb koncentrációt és ritmusérzéket igényel, melyhez azt tanácsolom, kérj edzői segítséget, hogy helyesen végre tudod hajtani.

  • A dobásokat végezheted különböző irányú mozgásokkal is, melyhez szintén elsősorban edzői felügyeletet ajánlanák.

Edzéstipp:

A gyakorlatokat érdemes vagy időre, vagy dobás darabszámra végrehajtani. Ha egy gyakorlatot hajtunk, végre akkor legalább azt 5-6-szor ismételd, 20-30másodpercig vagy 20-25 dobást végrehajtani. Természetesen ilyen edzésformánál a gyakorlatok között pihenőidőt kell tartani. Lehet a különböző gyakorlatokat egymás után pihenő idő nélkül végrehajtani. Itt törekedjünk arra, hogy a maximum 3-4 gyakorlatot kössünk össze maximum 20-30 másodperces időtartamokkal és ezután tartsunk pihenőt. Egy kört legalább 3-szor ismételjünk ugyanazokkal a gyakorlatokkal.

Ez természetesen csak egy ajánlás, de végrehajtása függ az edzett személy állóképességétől és kondicionális képességétől.