Miért olyan fontos rendszeresen reggelizni? Milyen negatív hatásai vannak, amennyiben kihagyjuk ezt az étkezést napunkból?

Caroline R. Mahoney és kutatócsoportja (2005) a fiatalabb (6-10 éves) korosztályt vizsgálta. Arra keresték a választ, hogy vajon van-e különbség a rendszeresen reggelizők és a nem reggelizők szellemi teljesítménye között. Vajon van-e különbség a zabkását reggelizők és a magas cukortartalmú müzli fogyasztók kognitív teljesítménye között? A vizsgálatban tesztfeladatok segítségével mérték a rövidtávú memóriát. Azt találták, hogy a magas rosttartalmú zabkását fogyasztó csoport rövidtávú memóriája jobb volt, mint a magas cukortartalmú müzlit fogyasztóké. A nem reggelizők kognitív teljesítménye lényegesen alacsonyabb volt a reggelizők teljesítményénél.

Továbbá fontos megemlíteni azt is, hogy amennyiben nincs reggeli étkezés, illetve az egész napi kalória bevitelünk is rendszertelen akkor általában esti túlevéssel fogjuk pótolni azt, amit a nap folyamán kellett volna bevinnünk (farkas éhség tünet). Ez könnyen vezethet elhízáshoz és számos más egészségügyi problémához.

Íme, egyik kedvenc reggeli receptem mely minden fontos tápanyagot tartalmaz, hogy jól indulhasson a nap.

Zabkása banánnal,almával,áfonyával

Hozzávalók 1 személyre:

  • 40 g zabpehely

  • 150 ml mandulatej,rizstej vagy kókusztej

  • 70 g natúr joghurt

  • 1 banán

  • 1 nagyobb méretű alma

  • 1 marék áfonya

  • 1 evőkanál darált lenmag vagy útifű maghéj

  • 1 evőkanál darált azték zsálya (chia mag)

  • 1 kiskanál acai bogyó por.

( A gyümölcsök bármilyen más gyümölccsel helyettesíthetőek.)

Elkészítés:

Merjük ki a zabkását és tegyük egy főzőedénybe a kimért folyadékkal együtt. Hagyjuk ázni, amíg elkészítjük a gyümölcsöket. Hámozzuk fel az almát, szeleteljük fel a banánnal együtt. Mossuk meg az áfonyát.

Folyamatos kevergetés mellett kb. 5 perc alatt főzzük krémesre a zabkását, amennyiben nagyon sűrű adjunk hozzá egy kevés folyadékot.

Tálaljuk, majd tegyük rá a joghurtot és a gyümölcsöket, valamint a magőrleményeket. Ha valaki édesíteni szeretné adjon hozzá egy kanál mézet.

Jó étvágyat hozzá!

írta: Nagy Ricsi személyi edző

SPEEDFIT – Fitnesz mindenkinek!

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.