Egészséges reggeli, hogy jól induljon a nap!

SPEEDFIT | 2017.10.13 7:41

Ahhoz, hogy mindennapi feladatainkat hatékonyan elvégezhessük, megfelelő mennyiségű és minőségű reggelit kellene fogyasztanunk.

Miért olyan fontos rendszeresen reggelizni? Milyen negatív hatásai vannak, amennyiben kihagyjuk ezt az étkezést napunkból?

Caroline R. Mahoney és kutatócsoportja (2005) a fiatalabb (6-10 éves) korosztályt vizsgálta. Arra keresték a választ, hogy vajon van-e különbség a rendszeresen reggelizők és a nem reggelizők szellemi teljesítménye között. Vajon van-e különbség a zabkását reggelizők és a magas cukortartalmú müzli fogyasztók kognitív teljesítménye között? A vizsgálatban tesztfeladatok segítségével mérték a rövidtávú memóriát. Azt találták, hogy a magas rosttartalmú zabkását fogyasztó csoport rövidtávú memóriája jobb volt, mint a magas cukortartalmú müzlit fogyasztóké. A nem reggelizők kognitív teljesítménye lényegesen alacsonyabb volt a reggelizők teljesítményénél.

Továbbá fontos megemlíteni azt is, hogy amennyiben nincs reggeli étkezés, illetve az egész napi kalória bevitelünk is rendszertelen akkor általában esti túlevéssel fogjuk pótolni azt, amit a nap folyamán kellett volna bevinnünk (farkas éhség tünet). Ez könnyen vezethet elhízáshoz és számos más egészségügyi problémához.

Íme, egyik kedvenc reggeli receptem mely minden fontos tápanyagot tartalmaz, hogy jól indulhasson a nap.

Zabkása banánnal,almával,áfonyával

Hozzávalók 1 személyre:

  • 40 g zabpehely

  • 150 ml mandulatej,rizstej vagy kókusztej

  • 70 g natúr joghurt

  • 1 banán

  • 1 nagyobb méretű alma

  • 1 marék áfonya

  • 1 evőkanál darált lenmag vagy útifű maghéj

  • 1 evőkanál darált azték zsálya (chia mag)

  • 1 kiskanál acai bogyó por.

( A gyümölcsök bármilyen más gyümölccsel helyettesíthetőek.)

Elkészítés:

Merjük ki a zabkását és tegyük egy főzőedénybe a kimért folyadékkal együtt. Hagyjuk ázni, amíg elkészítjük a gyümölcsöket. Hámozzuk fel az almát, szeleteljük fel a banánnal együtt. Mossuk meg az áfonyát.

Folyamatos kevergetés mellett kb. 5 perc alatt főzzük krémesre a zabkását, amennyiben nagyon sűrű adjunk hozzá egy kevés folyadékot.

Tálaljuk, majd tegyük rá a joghurtot és a gyümölcsöket, valamint a magőrleményeket. Ha valaki édesíteni szeretné adjon hozzá egy kanál mézet.

Jó étvágyat hozzá!

írta: Nagy Ricsi személyi edző

SPEEDFIT - Fitnesz mindenkinek!