Mindennapjainkat körbeveszik a technológiai vívmányok, mint például: okostelefonok, tabletek, laptopok, melyek annyira hozzánőttek kezeinkhez, hogy szinte enélkül már elképzelhetetlennek tűnne az életünk. Megnövekedett az ülő munkát végzők száma, akik között egyaránt találunk hátfájással és derékproblémákkal küszködőket, viszont az utóbbi évek során egyre több nyaki panasszal rendelkezők is szakemberhez fordulnak. Ennek hátterében általában a 4-5 óra e-mailek, üzenetek olvasgatása, vagy fényképek nézegetése áll. Az eközben jellemző görnyedés extra nyomást és deformitást gyakorolhat a nyakunkra, ami nyaki és háti fájdalmak kialakulásához vezethet. Ezt a gerincdeformitást nevezzük SMS nyaknak.

Hogyan alakul ki az SMS nyak?

A szakértők már kimutatták, hogy a minél jobban előredöntött fej (természetes helyzetben a fej súlya:4-5 kg) gyakorolja a legnagyobb nyomást a nyaki csigolyákra, mely közel 5-6 szorosa is lehet. Ennek következményeképp a nyaki gerinc természetes görbületének elvesztéséhez és a folyamatos nyaki porckorongokra nehezedő extra nyomást eredményez. Ez a túlterhelés rövid idő alatt a gerinc deformitásához vezet. Az izmok gyorsan adaptálódnak a megváltozott testtartáshoz és a módosult helyzetben rögzítik a gerincet. Ennek a megváltozott testtartásból kifolyólag megjelenik a gyakori fejfájás, a nyak- és vállmerevség vagy fájdalom, illetve komoly gerinckárosodások alakulnak ki (meszesedés, porckopás, porckorongsérv, stb).


Mit tehetünk ellene?

Elsősorban a megfelelő fejtartás és testtartás rögzítésének tudatos kialakítása a cél. A kötött, merev testtájak lazítása és mobilizálása is elengedhetetlen, melyet a legkönnyebben habhenger segítségével tudunk biztosítani. Az alábbi gyakorlatnál ügyelni kell arra, hogy a derekunk megtartott és a fejünket nem emeljük ki, hanem a törzzsel egy vonalban helyezkedjen el.

A következő gyakorlat a nyakizmok megerősítéséért felel, hogy a fej a megfelelő pozícióban rögzüljön. A feladat egyszerű, állbehúzást kell gyakorolni naponta néhány percig, melyet lehet állásban vagy fekvőhelyzetben is végezni. Ajánlott tükör előtt végrehajtani a gyakorlatot, hogy kontrollálni lehessen a mozgást.

A helyes tartás kialakítása érdekében nagy figyelmet kell fordítani a felső háti szakasz erősítésére. Személyes kedvencem a gimnasztikai labdán kivitelezett törzsemelések. Kiindulóhelyzetnél a lábak terpeszben és nyújtva legyenek, a labda pedig a csípő és a has alatt helyezkedjen el. A feladat során olyan magasra emeljük a törzsünket, hogy a fej, a törzs és a lábak egy egyenest alkossanak. A karemelések variációit betűkkel szokták jelölni, mint az itt látható T és Y.


Akik nap, mint nap szembesülnek a fent említett problémákkal, azoknak feltétlenül azt tanácsolnám, hogy keressenek fel egy szakembert. Nem árt ha több helyen is megfordulunk, hiszen az orvos, a gyógytornász és az edző is más szemszögből fogja megközelíteni a deformitást. A legtöbb eseten a megfelelő terápia, az egyénre szabott gyakorlatok betanulása már pár hónap után érezhető javulást hozhat, és rendszeres gyakorlással pedig fenntartható a javult, esetleg panaszmentes állapot.


Felhasznált irodalom:

http://www.stack.com/a/text-neck-exercises

Írta:

Nagy Melinda

személyi edző

SPEEDFIT

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.