Mivel kényszeríthetjük testünket a zsírégetésre?

SPEEDFIT | 2018.08.06 6:58

Ha szeretnéd tudni, hogyan veheted rá magad könnyen a zsírégetésre, olvasd el Te is Kránitz Attila cikkét.

Nem a zsírok jelentik a fő ellenséget a zsír elleni harcban. Szervezetünk elsődlegesen sokkal szívesebben használ szénhidrátokat energiaforrásként. Első körben az elfogyasztott szénhidrátokat, második körben az izomzatból nyert szénhidrátokat és csak a harmadik körben fog a zsírokhoz nyúlni. Logikusan következik tehát ebből, hogy elsősorban a szénhidrátok mennyiségét kell csökkenteni az étrendben. Ahhoz, hogy izmunkat megóvjuk szükség lesz az izmok építőanyagára, a fehérjére. Hogyan tudod ezt megtenni? Ehetsz sok húst, halat, tojást, sovány tejterméket is módjával. Amennyiben szükséges fehérjeporokat is fogyaszthatsz.

Sok fehérje, kevés szénhidrát, közepes zsírbevitel.

Ha nem akarod kifejezetten számolni a kalóriákat, valamint a fehérje és szénhidrát mennyiséget, a következőt csináld: egyél fehérje forrásokat zöldségekkel.  Felejtsd el a köreteket, nincs rizs, krumpli, tészta stb. Ne egyél sok gyümölcsöt, ha mégis, inkább reggel, délelőtt tedd ezt, és persze semmi cukor, semmilyen formában.

Zsírégetés és mozgás

A zsírégetés egyik legfontosabb eleme a mozgás. Egy dologra mindenképpen oda kell figyelni. A cél ugyebár az, hogy zsírt égessünk el. A szervezet azonban nem minden mozgáshoz tud zsírt használni. Csak a relatíve alacsonyabb intenzitású mozgásformáknál képes erre. Amennyiben nagyon intenzív, nagyon magas, pulzussal járó kardió edzéseket végzünk, hajlamos lesz gyors energiaforrás híján az izmokból pótolni a hiányt. Ideális esetben először elhasználjuk a raktározott szénhidrátot, majd amikor ez elfogy, szépen átállunk a zsírra. Ez egy 30-45 perces aerob edzés, megfelelő étrend mellett gond nélkül el tudjuk érni. Ezek lennének az alapok. Ha további kérdésed van a témával kapcsolatban, fordulj hozzám bizalommal!

Kránitz Attila

személyi edző