Egészségünk megőrzése a téli időszakban

SPEEDFIT | 2017.11.24 19:32

Immunrendszerünk feladata, hogy felismerje, kiválassza és megsemmisítse a helytelen anyagokat, betegségeket, fertőzéseket a szervezetben. Egyfajta védekező mechanizmusként szolgál.

Az immunitásunk erősségét magzati korban szerezzük meg, tehát itt még nem beszélhetünk tudatos védelemről, de később életmódunk fogja befolyásolni azt, hogy immunisak maradunk e bizonyos fertőzésekkel, betegségekkel szemben.

A hideg, téli időjárásnak köszönhetően megemelkednek szervezetünk igényei, melyeket a betegségek elkerülése érdekében folyamatosan célszerű kielégíteni.

Ezt a bonyolult rendszert életmódunkból fakadóan több irányból is meg kell védeni. Első és legfontosabb, hogy milyen tápanyagokat veszünk magunkhoz. Kerüljük a túl zsíros, olajos ételeket és az agyoncukrozott édességeket, illetve italokat. Étkezzünk változatosan, vitamin és ásványi anyagokban gazdagon. Az alkohol és a dohányzás is jelentősen gyengíti ezt a védekező mechanizmust. Egy kis érdekesség a cigarettáról: Szálanként 50 mg C-vitamint von el a szervezettől, napi egy doboz esetén közel 1000 mg deficitet okoz a szervezetben! Így, aki továbbra is a dohányzás mellett dönt, annak célszerű 2-3000 mg C-vitamint fogyasztani naponta. A tartós, túlzott stressz szintén elősegíti szervezetünk gyengülését.

Mi is az, amivel még tudjuk támogatni immunrendszerünk megfelelő működését?

A válasz a rendszeres és megfelelő intenzitású sporttevékenység. Egy izzasztó edzés nemcsak izomrendszerünk és állóképességünk fejlődésében segít, hanem erősíti szervezetünk védelmét. Képes eltávolítani a szervezetből bizonyos salakanyagokat, méreganyagokat, melyek folyamatos eltávolításával nem marad támadófelület szervezetünkben.

Tehát megfelelő étkezéssel, káros szokások elkerülésével, illetve intenzív kardió edzés és erőfejlesztés kombinációjával nagyban hozzájárulhatunk immunrendszerünk megfelelő működéséhez!

Nagy Richárd- Személyi edző