Kinesío tape 2 . rész

SPEEDFIT | 2018.01.26 19:20

Az előző cikkben megismerhettük a kinesio tape rövid történetét, ebben az irományban pedig a működési mechanizmusát fejtegetjük.

A tape nem a benne található, illetve nem található anyagok felszívódása által fejt ki pozitív hatást az emberi szervezetre, hanem az élettani folyamatokat felgyorsító, megkönnyítő hatásai miatt.

A tape alapvetően 5 területen befolyásolja a sérült, panaszos területeket:

 • Amikor hirtelen fájdalmat érzünk, mit csinálunk először? Megfogjuk, megszorítjuk az adott területet. Ez egy belénk kódolt reflex, de nézzük meg, hogy mi a magyarázata: Több fajta receptor létezik az emberi szervezetben, melyek a különböző ingereket közvetítik, ilyen például: fájdalom, hideg, meleg, helyzetérzékelés, látás, stb..  Amikor valahol fájdalmat érzünk, ezt úgynevezett nociceptorok közvetítik a gerincvelői idegek felé. Léteznek még úgynevezett mechanoreceptorok, amelyek pedig az adott területre kifejtett nyomást közvetítik. A kettő receptor közös nevezője, hogy az általuk érzékelt nyomás, és fájdalom inger is egy helyre, a gerincvelői idegekhez továbbítódik. Mivel két inger érkezik egy időben (oda kaptunk a fájós részhez, és megszorítottuk), így az egyik csillapítja a másikat, tehát csökken a fájdalom. Egy jól felhelyezett tape szalaggal ezt a nyomást tudjuk szimulálni az adott területen. Az úgynevezett lifting hatása miatt megemeli a kötőszevetet, így leveszi a nyomást a fájdalom receptorokról, ugyan akkor egy időben a mechanoreceptorokat pedig ingerelni fogja.

 

 • A szalag rugalmassága, elasztikussága miatt a bőrre ragasztás után, amikor mozogni kezd az adott terület, a rá elhelyezett szalag fel - le mozgatja az alatta levő bőrt , kötőszöveteket, ezáltal úgynevezett pumpa hatás alakul ki. Ennek a hatásnak köszönhetően fokozódik a vér – és nyirok keringés, tehát gyorsabb lesz a szöveti regeneráció

 

 

 • A panaszos területre ragasztás után úgymond kapunk egy „második bőrt”, így nő az adott izom, ízület stabilizáló funkciója, ezáltal tehermentesítve a fájdalmas szegmenseket.

 

 • Fejlődik a propriocepció. A propriocepció jelentése ízületi helyzetérzékelés, a legkönnyebben talán úgy lehet megfogalmazni, hogy érzékeljük, hol vannak térben a végtagjaink. Ha sérül egy szegmens, akkor sérül annak proprioceptív képessége is, mivel könnyen sérülhetnek az adott szegmenshez vezető, vagy azt beidegző idegpályák is. Ha egy kézilabda játékos kezén lévő egyik izom sérül, és azon kinesio szalag van, és azt érzi is (mivel nyomást fejt ki az adott részre, lásd fentebb), ezért könnyebben tudatosul benne, hogy „hol van most a keze”. Lövésnél hiába van a háta mögött karja, mivel a szalag stimulálja az adott részt, könnyebben fogja tudni irányítani a lövést is.

 

 

 • Biztos sokan éreztük már, hogy egy nehéz nap után mereven, görcsösen állunk, vállunk merev, kötött, az izmok tónusa fokozódik. Egy jól felhelyezett kinesio szalag az izomtónust csökkenti, úgymond segíti az adott izom munkáját, ezáltal hagyja pihenni a merev, görcsös részeket.

  A fentebbiekből láthatjuk, hogy a kinesio tape számos élettani folyamatot befolyásol, „manipulál”, és az is észrevehető, hogy nem mindegy mikor, ki, és hogyan helyezi fel azt. A következő részben ezeket a kérdéseket fogjuk boncolgatni.

  Írta:

  Horváth Szabolcs

  Személyi edző, Korrektív Rehabilitációs Tréner