Kinesío tape 3. rész

SPEEDFIT | 2018.01.27 14:33

Az előző részben megismerkedhettünk azzal, hogyan hat a Tape, milyen élettani folyamatokat befolyásol gyógyulásunk során. Nézzük meg, hogy ki az, aki hitelesen alkalmazhatja a taping technikát, és mikor.

Elvégeztem egy tape tanfolyamot, akkor tapelhetek?

A válasz: saját magunkat, ismerőseinket, barátainkat igen, de hivatásszerűen nem alkalmazhatjuk alap végzettség nélkül a tapinget. Az előző cikkekből is láthattuk, hogy számos élettani folyamatot befolyásol, manipulál a taping, így ha alap képzettség, és tudás nélkül, saját kútfőből alkalmazzuk, többet árthatunk, mint használunk vele.  Ahhoz, hogy a terápia valóban hatásos legyen, szükséges a probléma, a kiváltó ok azonosítása, amelyhez elengedhetetlen a funkcionális anatómia alapos ismerete. Épp ezért a taping nem önálló szakma, a professzionális képzések megkövetelik, hogy a leendő szakember rendelkezzen egy alap végzettséggel. Ilyen lehet:

 • Egészségügyi szakképesítéssel rendelkezők (orvosok, gyógytornászok, természetgyógyászok, gyógy masszőrök)
 • Sportvégzettséggel rendelkezők (személyi edzők, testnevelő tanárok, humán kineziológusok)

Mikor érdemes a tapinget alkalmazni?

A kinesiology-tape a mozgásszervi problémák kezelésének egyik leghatékonyabb kiegészítő eszköze. Kiegészítő, tehát a teljes rehabilitációhoz, a problémától, a panaszt kiváltó októl függően elengedhetetlen a speciális szakember által végzett torna, rehabilitáció, nyújtások. Alkalmazható többek között sportsérülések, ficamok, húzódások, túlfeszült, görcsös izmok, korlátozott ízületi mozgások, derék, hát, nyak és fejfájások, gyulladásos tünetek, például tenisz, és golf könyök, gerincferdülés, idegbántalmak kezelésére, tartásjavításra, valamint a mozgásszervi műtéteket követő rehabilitáció során.

Mikor nem használhatunk kinesio tapinget?

 • Amikor nincs, vagy nem egyértelmű a diagnózis, pl.: lábba sugárzó fájdalom esetén okozhatja a tüneteket gerincben lévő diszfunkció is
 • Nagyon súlyos akut sérülés esetén (életszerű példa, de nyílt törést nem tapelnek J )
 • Ha sérült a bőrréteg, és gyulladásban van, extrém módon meg duzzadt
 • Égett bőrfelületen, nyílt sebeken
 • Idős ember kifejezetten vékony, száraz, pergamenszerű bőrén
 • Érzékeny, és kidudorodó anyajegy esetén
 • Trombózis veszély esetén (lásd előző cikk keringés fokozó hatás miatt)
 • Tumoros megbetegedés esetén a test bármely területén tilos a tape-t alkalmazni
 • Terhesség esetén első 90 napban hasra és deréktájra
 • Ha a páciens allergiás a ragasztóra

Egyéb tudnivalók a tape szalagról

Nem újrahasznosítható, tehát a leszedett szalagot nem rakhatjuk fel más területre. Minőségtől függően maximum 5 napig maradhat fenn, mivel 5 nap után a tapasz elveszti hatékonyságát. Kérdés lehet még, hogy mennyi az az idő, amíg a tapinget alkalmazzuk egy adott panaszra. Nos, ez a tünetek javulásától, az adott problémától függ, lehet egy – két naptól akár fél éves tartomány is. A hosszabb kezelések során ügyelni kell arra, hogy néhány hét elteltével tartsunk pár nap szünetet, hogy a bőr képes legyen a regenerálódásra.

A szalag felhelyezése előtt elengedhetetlen a probléma feltárása, a diagnózis felállítása, pontosan ismernünk kell az adott szituációt, és mérlegelni kell, érdemes-e a tape alkalmazása, vagy fenn állnak-e esetleg kontraindikációk, amelyek kizárják a szalag felhelyezését.

A következő részben néhány érdekességet olvashatunk, többek között, hogy számít-e a szín, a ragasztási irány, és kitárgyaljuk a tapinggel kapcsolatos Placebo effektust is.

 

Írta:

Horváth Szabolcs

Személyi edző, Korrektív Rehabilitációs Tréner