Sokunkban megszületik az elhatározás, hogy készek vagyunk tenni az egészségünk megőrzéséért vagy testsúlyunk karbantartásáért, ám könnyen akadályokba ütközhetünk. Az interneten rengeteg cikk található ebben a témakörben, mégis azon kapjuk magunkat, hogy elképzelésünk sincs, hogy hol és mivel kezdjük. Most segítünk abban, hogyan lendülj túl a kezdeti nehézségeken.

1. tévhit: Minél több gyakorlat teszi eredményesebbé az edzést

Kezdőként a sportolási lehetőségek kifogyhatatlan tárháza vár, ami arra késztet, hogy túlzásokba essünk. Ilyen például a gyakorlatok sokszori ismétlése, vagy éppen a kardiózás idejének, intenzitásának aránytalan megemelése.  Ám ez néha fordítva sül el. Szervezetünk jelez, ha folyamatos túlterhelést kap. A túlzásba vitt edzés és a kelleténél nehezebb gyakorlatok sérüléshez vagy idő előtti kiégéshez vezethetnek. Fontos, hogy a gyakorlatok minősége mindig a mennyiség fölött helyezkedjen el a rangsorunkban, mivel sokszor a kevesebb többet ér. A rövidebb ideig tartó edzés (45-60 perc) és az elegendő pihenés fogja eredményezni azt, hogy újra és újra késztetést érezzünk a mozgásra.

2. tévhit: Ne adjuk fel, ha nincs eredmény rövid időn belül!

A fizikailag inaktív életről való áttérés egy aktívra jelentős változás a test számára. Akár 2-3 hónap is szükséges, hogy elindítsa az átalakulást a szervezetben. Sajnos sokan feladják már 4-6 hét után, mivel nem látnak jelentős változást a testükön. A türelem, rózsát terem! – tartja a régi mondás. Legyünk kitartóak és elszántak, mert később látni fogjuk a kemény munka eredményét

3. tévhit: Ellenőrizzük rendszeresen súlyunkat a mérlegen!

Kezdőként sokan beleesnek abba a hibába, hogy rosszul értelmezik a mérleg kijelzőjén visszaköszönő súlyt. Megijednek, mivel testsúlyleadás helyett gyarapodást látnak. Ha megszállottan naponta többször is mérlegre állunk, csak az önbizalmunk csökken és nem kapunk reális képet az edzettségi szintünkről. Amennyiben a sportolás során felszedtünk némi izomzatot, előfordulhat, hogy a mérleg nyelve felfelé kúszik, ám ez nem ok arra, hogy hízásra gondoljunk. Ilyenkor érdemes testzsírmérést alkalmazni. Ha az otthoni mérlegünknek nincs ilyen funkciója, vegyük elő a mérőszalagot, hogy azzal lemérjük a változást.

(Termünkben van olyan mérleg, mely testsúlyt, testzsírt, zsigeri zsírt mér, vázizomszerkezet százalékot kalkulálja, továbbá BMI besorolás, valamint nyugalmi anyagcseremutató kiértékelésére is képes. Kérdezd edzőinket a további részletekkel kapcsolatban!)

4. tévhit: Váltsunk át drasztikus diétára egyik napról a másikra!

A gyors siker eléréséért  képesek vagyunk olyan diétákba, fogyókúrákba hajszolni magunkat, amelyek csak rövid távon hozhatnak sikert. A gyors fogyás sosem vezet jóra! Az eredmény láttán a fogyókúrát elhanyagoljuk, ami a felesleg visszaszedésével egyenlő (jojo effektus). A drasztikus étrendről való leállás azt fogja eredményezni, hogy nem születik meg bennünk az egészséges életmód utáni vágy. A megoldás egy szakember által összeállított étrend lesz, mely hosszú távon is tartható, és nem okoz kínlódást vagy hiányérzetet más (egészségtelen) ételek iránt.

Ha a kezdeti időszakban segítségre szorulunk, ne legyünk restek felkeresni egy személyi edzőt. Segíteni fog, hogy edzéseink hatékonyak legyenek, hogy megtanuljuk helyesen kivitelezni a gyakorlatokat, rámutat azokra a kulcspontokra, amivel elkerülhetjük a későbbi sérüléseket és  megtarthatjuk az elért eredményeinket.

Amennyiben felkeltettük érdeklődésedet, keresd edzőinket tanácsadási idejükben, melyet megtalálsz a honlapunkon (https://www.speed-fit.hu/), facebook oldalunkon (https://www.facebook.com/speedfithu/), illetve érdeklődj a recepción a feliratkozásról.

 

Írta:

Skrihár-Nagy Melinda

személyi edző

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.