A különböző szabadidős mozgásprogramokat, sportolási lehetőséget kínáló szolgáltatóknak általában a januári az egyik legintenzívebb, legtöbb munkával járó időszak.

Ekkor kezdi el a Vendégek túlnyomó többsége megvalósítani azokat a célokat, amelyeket az Újév alkalmából, vagy már korábbi megfontolások alapján időszerűnek tart. A próbálkozók egy része több-, más része kevesebb sikerélménnyel gazdagodik terveinek megvalósítása alkalmával.

Érdemes tehát megvizsgálni, mi lehet a döntő ilyenkor! Korábban, hasonló időszakban volt már szó az alapkoncepció, valamint a ciklikusság fontosságáról, mely minden sporttevékenység alapjául szolgál. Ennek hiánya általában rögtön kizárja a fenntartható fejlődés állapotának elérését, és könnyen járhatunk egy év múlva újra hasonló cipőben.

De tételezzük fel, hogy adott a koncepció, a folyamatos tervezés, és a progresszív terhelés. Ez esetben a leggyakoribb hibák képzeletbeli listáján többnyire a túlzott lendület, a türelmetlenség következne. Több esetben fordul elő az a hiba, hogy a Vendég az előre megtervezett terven felül partizánakcióba kezdve, az edzéseket követően – a gondos levezető szakasz után -, magát nem kímélve végez plusz ismétléseket, plusz gyakorlatokat, máskor plusz edzésnapokat von be önállóan szabadidejében. Máskor a táplálkozási terv be nem tartása, a meghatározott mennyiségek csökkentése, illetve növelése okoz problémát.

Az edzés-, illetve életmódtervezés gondosan felépített folyamat, ahol elég egy apró építőelem negatív irányba történő megváltoztatása, és könnyen felborulhatnak a koncepció elvei, rombolhatjuk a regeneráció folyamatát, a táplálkozás egyensúlyát, ami sikertelenségéhez vezethet. A szabadidő, ezzel együtt a motiváció nagy érték, nem kell feltétlenül elhasználnunk minden szabadidőnket és erőnket az edzésre, ezáltal megelőzhetőek a káros kimenetelek, pl. sérülések.

Fontos tehát, hogy az általunk-, vagy szakember által meghatározott terv betartásra kerüljön, ezáltal a folyamat sikeressége ellenőrizhető legyen, és a ciklust követő értékeléskor jó ítéletet hozhassunk a tervünk sikerességéről és az esetleges korrekciókról!

Amennyiben bizonytalan vagy a témával kapcsolatos kérdésekben, keress bátran!

Tormássy Ákos

Edző / SPEEDFIT

2017

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.