Sajnos a keresztedzések használata még gyermekcipőbe jár. Erre nagyon jó példa egy fitneszterem. Nézzük saját tapasztalataimat: Lassan 3 éve immár a Speedfit Fitnesz termében dolgozok, mint személyi edző és sajnos az elmúlt években túl sok változást nem tapasztaltam ebben az irányban. Nagyon sok férfi és nő jár a terembe és lehet, hogy még ezzel is keveset mondok, de a terembejárók 60-70%, mindig ugyanazt az edzést végzi évek óta. Van, aki csak erősíteni jár és van, aki csak kardiózni. A lehetőségek, pedig megvannak, hisz nem csak, hogy kiváló funkcionális termünk áll rendelkezésükre, hanem edzői gárdánk is örömmel várja őket különféle köredzésekre és személyi edzésekre, melyek kitűnő kiegészítő edzésként szolgálhatnának számukra.

Többször felmerült bennem a kérdés. Miért jó megmozgatni 100-120 kilókat mindennap, pihenő napok nélkül? Elhiszem, hogy nagyon szép és formás izmokra vágyik minden nő és férfi, de mi értelme, ha nem bír felmenni szuszogás nélkül a 6. emeletre, vagy például nem éri el a buszt, mert nem bír lefutni 200 métert intenzívebb tempóba anélkül, hogy ne esne össze a tüdeje, levegővétele. Sajnos ez fordítva is igaz. Aki csak kardiózni jár, sincs sokkal előrébb. Lehet képes a tartós munkavégzésre, de azért az sem egy kiváló állapot és teljesítmény, hogy nem bír el két karton ásványvizet, vagy nem bírja felemelni 30 kilós gyermekét, ha szükség van rá.

Miért is fontos a keresztedzés? Jelen esetben saját példámat írnám le számotokra. Mivel számomra jelenleg a minél hosszabb távú futás jelenti a legnagyobb kihívást, fontosnak tartom a keresztedzést és természetesen ennek megfelelő időben történő alkalmazását. A futás mellett egyszerűen muszáj és létfontosságú más edzéseket is végezni. Nem jó, ha valaki állandóan csak rója a kilométereket, hisz egy idő után eléri teljesítőképessége határait és természetesen a nem kívánt célt, a kiégést, a túledzettséget és a súlyos sérüléseket, esetleges fáradásos töréseket. Ez igaz természetesen az állandó súlyzós edzésekre is, hisz az állandó nehéz terhelés az ízületekre szintén nagyon veszélyes és könnyen, nagyobb sérüléseket is okozhat. Szükség van a változatos edzésekre nem csak az izmoknak, de szalagoknak és izületeknek is. Nagyszerű példa erre, a futópadon vagy a természetben végzett futások, hisz eleinte az ember szinte hihetetlen módon fejlődik, egyre könnyebben és egyre több kilométert tud maga mögött hagyni. Ennek egyszerű oka van, de ezzel szemben hátránya is, ami sérüléshez vezet. Kezdő futóknál a keringési rendszer sokkal gyorsabban fejlődik és alkalmazkodik a terheléshez, mint az izmok és az ízületek. Tehát fontos a fokozatosság, mert ha az építkezés nem fokozatosan történik, a test jelez és nincs változás, fejlődés! Ez igaz a súlyzós edzésekre is. Ha kezdőként keményen belevágunk és egyből nagy súlyokkal kezdünk edzeni semmi mást nem érünk el, mint a sérülés nagy valószínűségét, illetve egy jókora izomlázat, ami talán egy életre is elveszi a kedvet a folytatástól.

Tehát a keresztedzés segít abban, hogy testünk tovább fejlődjön, miközben másféleképpen edzünk. Ilyenkor pihentetjük a futás, vagy a súlyzózás mozgásfolyamataiban megterhelt izmokat, vagy máshogyan vesszük azokat igénybe. Nem csak testileg, de pszichésen is fantasztikus eredményeket érünk el, hisz nem az állandó mozdulat sorozatokat végezzük nap, mint nap, hanem állandó megújulást és változatosságot viszünk edzéseinkbe. Erre szerintem az egyik legmegfelelőbb edzés a funkcionális edzés, melyben egy edzésen adott izomcsoport folyamatos erősítése helyett a teljes testet átmozgató és erősítő gyakorlatokat végzünk, különböző eszközökkel. A jó funkcionális tréning az, ahol a kiegyensúlyozott és terhelhető teljes izomzat felépítése a cél. Ez egyaránt fontos a kardió és súlyzós edzésekben egyaránt. Azt azért szögezzük le, hogy nem az eszközök tesznek valamit funkcionálissá, hanem az eszközökkel végrehajtott egész testet átmozgatott, tudatosan és megfelelő elvek szerint összeállított gyakorlatok egymásutánisága. Ehhez fontos a megfelelő hely, eszköz és szakmai tudás amiket, mind megtalálod termünkbe a Speedfit Fitneszterem funkcionális termében.

Tehát jelen cikkemben a keresztedzés fontosságát emeltem ki, jelen esetben a fitnesztermekben edző emberek számára, és próbáltam rávilágítani, bármennyire is edz rendszeresen és megállás nélkül az ember, a szervezet egy idő után megszokja a terhelést és nem fejlődik, nem változik. Ezért fontos a keresztedzés. Jelen esetben a funkcionális edzést ajánlottam saját tapasztalatim miatt, amiben fontos a változatosság, a kreativitás és a hozzáértés. Ha habozol, vagy nem mersz kipróbálni új módszereket és eszközöket, keress minket bátran, hisz termünk és szakértelmünk lehetőséget nyújt mindenben, mindenki számára.  

Shockwave:

https://youtu.be/xKU5mH17QJE

  Nagy Péter

  Személyi edző

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.