Szabályos fekvőtámasz végrehajtása

SPEEDFIT | 2019.01.14 0:23

Egy gyakorlat , amit már biztosan mindenki próbált legalább egyszer az életében. Ez a fekvőtámasz.

          Egy olyan gyakorlatot szeretnék bemutatni a kedves olvasóknak, amit már biztosan mindenki próbált legalább egyszer az életében. Ez nem más, mint a fekvőtámasz. A fekvőtámasszal valószínűleg legelőször az általános iskola, testi óráján találkoztunk. Ez egy egyszerűnek tűnő gyakorlat „leteszed a talajra kezedet, majd kinyomod magadat minél többször”. Erre gondol az emberek többsége és itt meg is ált a tudomány. Ez nem olyan egyszerű, mint ahogy azt gondolnánk. Számos dologra figyelnünk kell pl.: nem mindegy hol helyezkedik el a kezünk, milyen a testtartásunk stb. Ezeket nem fogja sajnos elmondani a „tesitanár” az iskolában és nem azért, mert nem tudja, csak ugye 30 gyerekkel egyszerre nem könnyű foglalkozni. Sohasem késő megtanulni, na de nézzük, hogyan is kell akkor szabályosan végrehajtani azt a fekvőtámaszt!

Támaszkodjunk kinyújtott karokkal a földön, kezek vállszélességben, ujjaink előre nézzenek, lábak összezárva vagy kisterpeszben, hátunk egyenes. Belégzés után könyökhajlítással közelítsük törzsünket a földhöz. A mellkasunk ne érintse a talajt. Vigyázzunk, hogy a hátunk mindvégig egyenes maradjon. Majd könyökünket kiegyenesítve nyomjuk ki magunkat, a mozdulat végeztével lélegezzünk ki. A gyakorlat alatt figyeljünk a csípőnkre, nem eshet be, és nem is emelhetjük ki túlságosan a hasizmok megfeszítésével érhetjük el, hogy derekunk végig egyenes legyen.  A támasz helyzetben testünk szinte minden izma dolgozik pl.: Nagy mellizom, Tricepsz, Deltaizom elülső része.

Ez az alap, amit tudni érdemes a fekvőtámaszról. Természetesen még számos variációk vannak a gyakorlat végrehajtására. Ha kérdésed van még a gyakorlattal kapcsolatban, szeretnéd megtudni, milyen variációk vannak még, fordulj hozzám bizalommal.

Kránitz Attila

Személyi edző