Kérdezd az edződet! - Beszélgetés Horváth Vikivel!

SPEEDFIT | 2017.05.15 8:55

Mi lenne, ha az Edző adna riportot Vendégének, egy általa eddig ismeretlen, de érdekelt témában. Nagy Ricsi edzőt Horváth Viktória Vendége kérdezte!

Viki a DYNAMIC DANCE SE táncosa. Gyermekkora óta tagja a sportegyesületnek és számos világ-európai-magyar táncversenyen ért el kiemelkedő eredményeket. Csoportban világbajnokság 1. helyezett és egyéniben, párosban többszörös magyar bajnok.

 

2014 év végén kezdtük a közös munkát.

Céljai közt szerepelt erő-állóképességének növelése, mobilitásának illetve koordinációs képességének fejlesztése.

Hatalmas öröm számomra, hogy végigkísérhetem az útját, versenyein elért sikereit.

Amikor Vikit felkértem riport alanynak felvetődött a kérdés, mi lenne, ha az edző adna riportot egy általa eddig ismeretlen, de érdekelt témában. A választott téma a Testépítés, mint sport és tapasztalat az edző szemszögéből lett. Nagyon örültem a felkérésnek és Viki 10 szuper kérdésének, amire igyekeztem lényegre törően választ adni neki. Bízom benne, hogy az olvasó is megtalálja saját motivációjának gyarapításához szükséges válaszokat/információkat a sorok között.

 

Lássuk a kérdéseket:

1.  A testépítés egy sport?


A testépítés, mint sportág a 18.század végén jött létre. A sportág gyakorlatai több sport gyakorlatanyagából tevődik össze, mint Pl : súlyemelés,saját testsúlyos edzés,ellenállásos edzés. Testépítő versenyeken a test szimmetrikus kidolgozottságát figyelik meg bírák. Az a versenyző lesz a bajnok, aki a sporthoz méltó nagy és arányos izomtömeggel/fizikummal és megfelelő pózolási technikával rendelkezik.

A testépítő edzés megalkotói: Eugen Sandow a modern testépítés alapjait fektette le.

Joe Weider aki rendszerezte és megalkotta az ú.n weider edzéselveket, mely elvek szerint edzenek ma is korunk testépítői. PL: piramis edzéselve, progresszív edzésterhelés elve.

Testépítés kiemelkedő alakjai: Arnold Schwarzenegger aki 7x Mr. Olympia győztes .

Ronnie Coleman 8x Mr. Olympia győztes.

Magyar versenyzők: Kiss Jenő , Kathi Béla, Tóth Dániel, Molnár Péter, akik szintén többszörös világbajnoki címeket viselhetnek.

2. Milyen kortól érdemes elkezdeni?

17-18 éves kórtól ajánlatos testépítő edzéseket végezni. Ettől fiatalabb korban testünk (ízületi és csontrendszerünk), hormonális rendszerünk még nem áll teljesen készen a nagy súlyok használatára. Az agy-ideg-izom kapcsolatokat és a testtudat kialakítását fiatalabb korban el kell kezdeni. Gondolok itt a saját testsúlyos edzésekre, játékos sportmozgásokra, funkcionális edzésekre instabil eszközökkel és a társ ellenállásával végzett gyakorlatokra.

3. Mi az a tömegnövelés?

Testünk izomzatának térfogatnövelése a lehető legkisebb zsírfelvétellel. Sikeres tömegnövelés kizárólag a megfelelő étkezés, edzés, regeneráció harmóniájával valósulhat meg. Az, hogy egy versenyző mennyi ideig növeli, izomtömegét több tényező határozza meg PL: versenyidőszak,célsúly, tömegnövelés időszaka lehet akár 1-2 évtől 8-10 év is.

4. Hányszor kell edzeni egy héten a testépítőknek? Milyen edzésterv szerint?

Ez az attól függ... kategória :)

Általában egy testépítő versenyzőnek étkezéstől, regenerációtól, céltól (tömegnövelés, minőségi szakasz, szálkásítás, víztelenítés), versenyidőszaktól függően heti 4-5 től egészen a 8-10 vagy annál több edzésig terjedő edzésszáma lehetséges.

Egy átlagos nem versenyző egyénnek heti 3-4 től 5-6 edzésig terjedhet az edzésszám.

Edzéstervet mindig a célhoz (tömegnövelés, erőfejlesztés, minőségi szakasz, szálkásítás, víztelenítéshez) és egyéni adottságokhoz (elmaradt izomcsoport felhozása, szimmetria) kialakításához kell igazítani.


5. Milyen  a kardió edzés és milyen az aerob?

Lényegében az aerob és anaerob közti különbségről kell beszélnünk.  Aerob edzésről akkor beszélünk, amikor az edzésmunka nagy mennyiségű oxigén felhasználásával történik (nincs lihegés, kifulladás)  PL: kocogás,úszás,biciklizés,tánc,hegymászás.

Anaerob edzés magas intenzitása miatt nem áll rendelkezésre elegendő oxigén, így a terhelés csak rövidebb ideig tartható fent.
Magas intenzitású szakasz után egy alacsony pihenési szakasz következik.
PL: súlyzós edzés, saját testsúlyos edzés magas intenzitással,sprint futás.

6.Izomtömeget felvenni és zsírt leadni egyszerre lehetséges?

Ilyen ebben a formában sajnos nem létezik! Testkompozíció változásról beszélhetünk ebben az esetben, ami azt jelenti, hogy egy precízen személyre szabott étkezési és edzési stratégiával, hosszú időszakon keresztül edzünk. Itt izomtömegnövelő és aerob edzés gyakorlatokat alkalmazunk.
Klasszikus izomtömeg növelésnél mindenképp számolni kell némi zsír felhalmozódással.


7. Melyek azok az alapgyakorlatok, amelyek leginkább hasznosak?

Testépítésben alapgyakorlatoknak nevezzük a fekvenyomás, guggolás és felhúzás gyakorlatokat. Ezek azok a gyakorlatok melyek szinte a teljes test izomzatát igénybe veszik főként a nagyobb izomcsoportokat.

8. Miért adják fel olyan sokan az edzést?

Elsősorban a motiváció és kitartás hiánya miatt. Amíg ezek megvannak addig a kifogások kevesebbek. Az eredmények elmaradása is okozhatja, mivel mai rohanó világunkban hozzászoktunk ahhoz, hogy mindent gyorsan meg tudunk szerezni magunknak. Az edzés az nem ilyen, itt csak hosszú kitartó munkával tudjuk elérni a kitűzött célokat. Egy jó edző vagy edzőtárs segíthet fenntartani a motivációt.

9.
Mit jelent az, hogy túledzés?

A túledzés valójában a 3. pontban említett edzés, étkezés, regeneráció harmóniájának hiánya. Általában fáradékonyság, memóriazavar, levertség, sérülés a következménye. Testünk egy túlterhelt állapotba kerül, melyet a túlzott edzés, kevés regeneráció, és nem megfelelő étkezés okoz.10. Egyéni véleményed a testépítésről?

Számomra a testépítés egy nagyon élvezetes és szép sport. Megtanítja az embert a saját korlátainak leküzdésére és elérni a céljait. Az élet minden területére kiterjedő alázatosságra és önfegyelemre sarkall. Úgy gondolom azoknak megfelelő a testépítés akik kizárólag az izomtömeg növelés célja miatt szeretnék űzni ezt a sportot. Továbbá aki a mindennapokban szeretne egy megfelelően helytálló fizikumot kialakítani azoknak a  funkcionális edzés lesz jó választás, ahol nem a vázizomzat mérete és szimmetriája a döntő, hanem a kondicionális képességek előtérbe helyezése, mint PL: Erő- gyorsaság - állóképesség.

 

Köszönöm, hogy hozzájárultál kérdéseiddel a riport elkészítéséhez. J

Nagy Richárd

Edző