Egy korábban írt cikkem – amit szintén az edzőtermi túlbuzgóságról írtam ( https://www.speed-fit.hu/posts/show/6527/tulzott_lendulet ) – címe jutott eszembe, amikor a vizsgált témára gondoltam.

A fiatalon kezdett edzőtermi sportolás helyességét a szervezet felkészültsége szempontjából is kérdésesnek találhatjuk. A különböző források általában 14 és 18 év közé teszik azt az életkort, amikortól a szervezet alkalmassá válik a nagy súlyokkal végzett edzésmunkára.

A ma felvetett problémának azonban csak egy része összekapcsolható szervezetünk felkészültségével. Bizonyára sokan emlékszünk azokra az időszakokra, amikor már bizonyos mennyiségű tapasztalattal a hátunk mögött nagyobb sebességfokozatra kapcsolva, magunkat nem kímélve álltunk oda a guggoló kerethez, végeztünk felhúzást, vagy más erőgyakorlatokat, melyek végrehajtását vagy ellestük valakitől, vagy autodidakta módon próbáltunk elsajátítani…

A más-, vagy önmagunkkal szemben támasztott elvárások gyakran vezetnek ahhoz az állapothoz, amikor mindenről megfeledkezve, magunkat nem kímélve préseljük ki az utolsó energiafoszlányainkat is. A probléma akkor kezdődik, amikor mindezt úgy tesszük, hogy nem vagyunk tisztában egy gyakorlat helyes végrehajtásával, vagy a valós felkészültségünket rosszul felmérve irreálisan magas súlyokat használunk, és ennek következtében válik helytelenné a gyakorlat kivitelezése.

A fiatal szervezet strapabíróbb, később jelez vissza a hibás végrehajtás következményeiről. Amikor megjelennek az első térd-, váll-, derékfájdalmak, stb., még könnyen legyintünk, azonban, amikor ezek akár már tizenévesen az edzés rendszeres velejáróivá válnak, már régen abban a fázisban járunk, amikor be kell, sőt be kellett volna avatkoznunk.

A fitneszedzésnek preventívnek kell maradnia. Az élsport természetesen más kategóriába sorolandó, ott a prioritás az eredményesség és nem az egészségmegőrzés. Ezt jól tükrözi az a mondat, amit dr. Bakanek Györgytől, a Magyar Olimpiai Bizottság orvosi bizottságának akkori tagjától olvastam egy interjúban évekkel ezelőtt: "Ahol az élsport kezdődik, ott véget ér az egészség".

Lássuk tehát, miképpen avatkozhatunk be az edzésmunkánkba, ha szeretnénk elkerülni a kellemetlen sérüléseket, és az egyéb egészségkárosító következményeket:

  • Alkalmazzunk többciklusos edzéstervet, ahol a céloknak megfelelően fokozatosan növekvő, progresszív terhelés készít fel minket a nagyobb kihívásokra!
  • Legalapvetőbb táplálék-kiegészítőink közé soroljuk a komplex ízületvédő készítményeket. Ne fukarkodjunk olyan készítmények használatával, melyekben nem látjuk a közvetlen teljesítménynövekedést. Ezeknek a termékeknek a közvetett hatását lehet, csak évek múltán érezhetjük meg teljesítményünkben, amikor még mindig képesek vagyunk a színvonalas edzésmunkára.
  • Kérjük ki szakember segítségét, amennyiben nem vagyunk biztosak gyakorlat-végrehajtásban, vagy egyéb edzésmódszertani kérdésekben!
  • Olvassunk szakmai cikkeket, könyveket, tekintsünk meg biztos forrásból származó edzésmódszertani videókat!
  • Kivitelezési problémák során alkalmazzunk könnyebb súlyokat!
  • Igyekezzünk tanulni saját magunk és mások kárából egyaránt, kétszer ne kövessük el ugyanazt a hibát!
  • Az egónkat hagyjuk a terem ajtaján kívül!

Írta:
Tormássy Ákos
személyi edző
SPEEDFIT
+36308135085
akos.tormassy@gmail.com

2017

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.