Átlépni a holtponton!

SPEEDFIT | 2019.02.16 22:01

Az erő-, illetve tömegnövelés, vagy akár a más célokhoz vezető út különböző dimenzióiban újabb és újabb határokat érünk el, melyeket egyre nehezebb lesz átlépnünk. A következő írásban több aspektusból vizsgálom a változtatási lehetőségek alapelveit, ezúttal kevesebb figyelmet szentelve a gyakorlatias tanácsokra.

Amikor választ keresünk arra, hogy mit lehet tenni egy olyan helyzetben, amikor megáll, stagnál fejlődésünk, nem látjuk a továbblépés lehetőségét, akkor egy összetett kihívással állunk szemben.
Ilyenkor az elszánt sportoló minél gyorsabban próbálja megtalálni a probléma okát, ugyanis bármi is a cél, az idő csak telik a céldátumig. Ez a fajta megtorpanás hátráltatja az egymásra épülő terhelési szakaszok (mezociklusok) hatékonyságát, mindent egybevéve csökkenti az esélyeit annak, hogy elérjük a kitűzött célt.

Ezen a ponton érdemes megállapítani, hogy a fejlődés egyik fontos alappillére az, hogy a különböző stimulusok – és itt nem csak a szervezetet edzés közben érő edzésingerre gondolok – folyamatosan változzanak, általában növekvő terhelés és változatos edzésmódszerek késztessék munkára szervezetünket.


Fontos tény, hogy amennyiben egy bizonyos –szervezetünkre teljesítményfokozó hatással bíró – edzésmetódust követünk, majd elérjük azt a pontot, ahonnan új ingerek híján nem tudunk továbblépni, akkor az addig bevált edzésmódszer további alkalmazása – azaz a megszokott ingerek fenntartása – nemcsak gátja lehet további fejlődésünknek, hanem megtartó hatással sem bír, így a megszerzett erőszintünknek rövid időn belül –még, ha nem is drasztikus mértékben is – búcsút mondhatunk.

Sokszor a racionalitás és a költséghatékonyság is azt diktálja nekünk, hogy mielőtt egyszerűen az edzések, vagy pl. a táplálék-kiegészítőkből való bevitt adagok mennyiségét növelnénk, holisztikus szemlélettel nézzünk szét életmódunkban.
Sok olyan életmódbeli tényező létezik, ami alapból korlátozhatja eredményeink mértékét. Ha változatos, olykor a fejlődést hátráltató életmóddal szükséges edzenünk (pl. többműszakos munkarend), akkor sajnos rögtön a természetes bioritmusunknak ellentmondó hatásokkal, így gyengébb eredményekkel kell számolnunk, az optimális állapothoz viszonyítva. Ezért fontos megállapítani, hogy vagy változtassunk a szélsőséges állapoton, vagy tanuljuk meg minimalizálni ezek hatását. Igyekezzünk ne másokhoz, hanem önmagunk korábbi állapotához viszonyítani, amikor a fejlődés mértékét értékeljük.

A változtatási lehetőségek gyakorlati eszköztárát (pl. edzésmódszerek, táplálkozás, táplálék-kiegészítők, alvás, stressz mennyisége, megfelelő bioritmus stb.) érdemes egy képzeletbeli piramisban elhelyezni, aminek alján az életmód legalapvetőbb tényezői (pl.: alvás, táplálkozás, bioritmus) áll, a csúcsán pedig pl. a fontossági sorrend végén álló ergogén táplálék-kiegészítők.
Az életmódunk legalapvetőbb komponenseit érdemes előbb rendeznünk ahhoz, hogy eredményesen nyúlhassunk a fontossági sorrend alapján a piramis csúcsához közelítő eszközökhöz. Lehetőség szerint ne hagyjunk ki alapvető lépcsőfokokat a felfelé haladásban!

Amennyiben a cikk témájával, vagy mással kapcsolatban kérdés merült fel Benned, keress bátran!

Írta:
Tormássy Ákos
személyi edző
SPEEDFIT
+36308135085
akos.tormassy@gmail.com

2017