Teljes kiőrlésről beszélhetünk, ha az adott termék érintetlen, egész, vagy olyan darált, feltört, pelyhesített gabonaféléből készül, amelyben a gabonamag több része lelhető fel,  mint a maghéj, a korpa, a magbelső és a csíra. Ilyen lehet a búza, hajdina, bulgur, kukorica, amaránt, árpa, köles, teff, tritikálé, quinoa, rizs, rozs, zab, cirok és vadrizs.

Mi a különbség teljes gabona és a finomított szemek között?

Míg a teljes gabonánál megtalálható minden része a szemnek, addig a finomított gabonánál hiányzik a korpa és a csíra, mert a finomra őrlés során kikerül a gabonából (innen ered a finomliszt név). Őrlés után nemcsak a szerkezete változik meg, de hosszabb ideig is eltartható. A legnagyobb veszteség mégis az, hogy a tápanyagok és a rostok nagy részét eltávolítják az eljárás során. A finomítás után előfordul, hogy utólag pótolják a vitaminokat és ásványi anyagokat.

Mik az előnyei a teljes kiőrlésű gabonáknak?

A teljes kiőrlésű gabonák rostban gazdagok és magas az ásvány- és tápanyagtartalmuk. Egyik nagy előnye, hogy magasabb ásványi anyag-, vitamin- és rosttartalommal bír, mint a fehér liszt. A plusz rostanyagok normalizálják az emésztést, elnyújtják a szénhidrátok felszívódását, ezáltal mérsékelik az inzulin emelkedést. Mivel a rostok vizet vesznek fel, ezáltal nő a térfogatuk, és teltségérzetet keltenek.

Mi az a gluténérzékenység?

A búzafélék egyik fehérjéje a sikér vagy más néven a glutén. A gluténérzékenység – orvosi nevén cöliákia – a búza, rozs, zab és árpa egyik fehérjéjével szembeni túlérzékenység. A betegség jellemzője, hogy a szervezet képtelen a glutén feldolgozására és annak felszívódása sem jön létre.

Milyen gabonákkal tudjuk helyettesíteni?

Amennyiben valakinél szakember által megvizsgált gluténérzékenység áll fenn (illetve csak szeretnénk színesíteni az étrendünket), könnyen találunk más gabonákat, melyek gluténmentesek és tápanyagtartalmuk is sokkal kedvezőbb.

Íme pár példa előnyeikkel felsorolva:

  • Amaránt: remek kalcium és magnéziumforrás, továbbá gyulladáscsökkentő hatásáról és szívbetegség megelőzéséről is ismert.
  • Hajdina: ez a gabona magas magnéziumban, niacinban és prebiotikumokban. Segít kontrollálni a cukorbetegséget a vércukorszint csökkentésével, csökkenti a koleszterinszintet.
  • Köles: Ez is a gluténmentes gabonák közé tartozik és magas antioxidáns tartalma. Ezentúl segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket és szabályozza a vércukorszintet a cukorbetegeknél.
  • Quinoa: Szintúgy magas magnéziumtartalmú gabona. Egészségre jótékony hatása, hogy segít csökkenteni a szívroham és a magas vérnyomás kockázatát.
  • Cirok: Ennek a gabonának magas a magnézium-, vas- és foszfortartalma. Élettani jelentősége például, hogy segíti az immunrendszer működését. Magas rosttaralmával hozzájárul az emésztőrendszer kiegyensúlyozott működéséhez és segít csökkenteni a melanóma kialakulását.
  • Teff: A teff a legkisebb gabona a világon. Körülbelül 150 teff szem súlya egyezik meg, 1 szem búza tömegével. A többi gabonaféléhez képest kiemelkedő a kalciumtartalma. Azon felül, hogy gluténmentes (érdemes ellenőrizni a csomagolásán), segít szabályozni a vércukorszintet is.

Az egészséges életmódnak nem divatnak, hanem életformának kellene lennie. Legtöbbször csak szokás kérdése. Sokaknak ez egy életen át előírt „diéta”. A teljes kiőrlésű gabonafélékből is finom és ízletes ételeket lehet készíteni, melyeknek a tápanyagtartalma is magasabb, így tovább tart a jóllakottság kellemes érzése. Próbáljunk egészségünk fenntartásáért ezekből a gabonákból készült termékeket fogyasztani rendszeresen és hosszú távon!

 

Írta:

Skrihár-Nagy Melinda

személyi edző

 

Forrás:

http://blog.nasm.org/fitness/theres-whole-grains-whole-wheat/

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.