Édesíts okosan 2. rész!

SPEEDFIT | 2017.10.09 8:06

Az édesíts okosan második részében láthatjátok mi a különbség a mesterséges és természetes édesítőszer között. Amennyiben még nem olvastad az édesíts okosan első részét, ajánlom figyelmedbe. http://www.speed-fit.hu/posts/show/6643/edesits_okosan_1._resz

Mesterséges édesítőszerek

Az alább felsorolt anyagok egyáltalán nincsenek hatással a vércukorszintre, ezért fogyasztásukat nem kell beleszámolni a napi szénhidrát-(és kalória) beviteledbe. Kifejezett édesítő erejük miatt nagyon keveset kell használni belőlük, ezért hígított formában kerülnek forgalomba szilárd porként és oldatként is, hogy könnyebb legyen az adagolás. Nem mindegyik hőálló, így meg kell gondolni, mit teszünk az ételekbe, hogy készen is édes legyen.

Aszpartám

Az egyik legelterjedtebb és legvitatottabb édesítőszer. Nem rákkeltő és nem okoz különböző szörnyű kórokat. Két aminosavból áll: L-aszparaginsavból és L-fenilalaninból. Ha megesszük, az emésztésünkben részt vevő enzimek ugyanúgy aminosavakra bontják, mint bármilyen más fehérjét (pl. húst), amit fogyasztunk. Az aszpartám egyébként nem hőálló, így nem lehet vele süteményt sütni, főleg por alapú édesítőszerekben fordul elő szorbitollal keverve.

Szukralóz

A szukralóz egy újabb generációs édesítőszer. Amíg az aszpartám a 70 es években terjedt el addig a szukralóz a 90 es években vált népszerűvé. Szukróz, vagyis répacukor molekulát módosították úgy, hogy a szervezetünk nem képes azt lebontani, így nincs hatással a vércukorszintre, és 600x édesebb is. Hőálló vegyület ezért használhatjuk sütéshez-főzéshez.

Nátrium-szacharinát (szacharin)

Szacharin az első mesterséges édesítőszer volt 1878 – ban gyártották először. Patkány kísérletek során óriás dózisban adagolva húgyhólyag - tumorokat okozott. Betiltásra került, ám később rájöttek a tudósok, hogy a patkányok veséje és vizelete más tulajdonságokkal bír, ezért további kísérletek után emberi fogyasztásra alkalmasnak ítélték. Enyhe fémes utóíze van, hőálló, sütésre alkalmatlan.

Aceszulfám –K

Hőstabil mesterséges édesítőszer. Állatkísérletekben rákkeltő hatást nem fedeztek fel, egy vizsgálat szerint, ha az újszülött egerek az anyatejjel kaptak ilyen édesítőszert, az befolyással lehet a felnőttkori viszonyukra az édes ízhez.

Természetes édesítőszer

Sztevia/Stevia/Sztívia

A növény kivonata 100%-ban természetes és akár 2-300x erősebb a cukornál.  Dél-Amerikai indián törzsek évszázadok óta használják mint gyógynövényt cukorbetegség és koronária betegség kezelésére. Érdekesnek tartom, hogy kezelik a betegséget vele és nem arról van szó, hogy milyen mértékben árthat az emberi szervezetre. Hőálló és sütni is kiválóan lehet vele.

Az édesítőszerekkel kapcsolatos véleményem:

Mi általában Steviát és eritritolt használunk a mindennapjainkban édesítésre. Teszünk a süteményeinkbe, kávénkba (bár aki ismer tudja, hogy nem iszok kávét :) ) illetve túrós zabpalacsintába és a reggeli zabbal keverve, amennyiben szükségét érezzük.

Amennyire lehet, kerüljétek az egyszerű asztali cukrot, ha vannak félelmeid az édesítőkkel kapcsolatban annyit el árulok, hogy attól még nem lett senki Diabetes-es. A túlzott cukorfogyasztás egyéb más problémákat is, pl.: Obesitas, csont-és ízületi problémákat, cukor függőséget, szellemi és mentális gondokat idézhet elő.

Nagy Richárd

Személyi edző