Koczka-Turiczki Noémi vendégriportja Gabival

SPEEDFIT | 2017.10.18 8:45

„Ha nincs egészségünk, nincs semmink” Hangzott el a fenti mondat Fehér Gabriella vendégem szájából, akivel 2017 április vége óta dolgozunk együtt.

Gabi személyében egy igazi harcost ismerhettem meg. Akaratereje, elszántsága és kitartása lenyűgözött az elmúlt hónapokban. Ezek után nem is csoda, hogy vendégem 11 kilogrammal könnyebb és teljes életmódváltáson van túl.

Mi volt a célod amiért elkezdtél edzeni?

A fogyás. Plusz, elegem lett abból, hogy hol itt fájt, hol ott fájt, hogy felkúszott 1 kg majd még egy, hogy fáradékonyabb lettem, nehezebben bírtam a munkámmal járó stresszt.

Jártál a Speedfit Stúdió előtt más konditerembe is?

Igen, jártam egy másik edzőterembe aerobik csoportos edzésekre. Nagyon szerettem, mert jó edzéseket tartott a hölgy, de legtöbbször olyan sokan voltunk, hogy mozdulni sem lehetett a teremben, nem hogy edzeni.

Mi az a 3 dolog, ami miatt a Speedfitet választottad?

Tulajdonképpen a masszőrömet követve jutottam el a Speedfitbe, ezután néztem meg a honlapot, illetve érdeklődtem a lehetőségek iránt. Tetszett, hogy a honlapon részletes információt találtam a teremről, gépekről, edzőkről,  árakról. Az tetszett a legjobban, hogy van lehetőség személyi edzővel edzeni. Mivel eldöntöttem, hogy az évek alatt felszedett súlyfeleslegtől mindenképpen meg szeretnék szabadulni, ez fontos szempont volt számomra. Személyesen is meglátogattam a termet, és nem kellett csalódnom, mert az első pillanattól kezdve mindenki nagyon kedves és előzékeny volt.

Lenne esetleg javaslatod, hogy mit lehetne változtatni a stúdión?

Nagyon örülnék – és szerintem mások is -,  ha lenne lehetőség aerobik-szerű edzéseken is részt venni egy külön, erre a célra kialakított teremben. A spártai edzések is szuperek, de a funkcionális terem néha túl kicsinek bizonyul.

Jó lenne, ha megközelíthetőbb lenne a stúdió helyi busszal. De valószínű ezt a városvezetéssel kellene egyeztetni.

Az elejétől kezdve igénybe veszed személyi edző segítségét?

Igen, és jól döntöttem, hogy ezt az edzésformát választottam. Arról nem is beszélve, hogy Noémi személyében megtaláltam a számomra tökéletes edzőt. Elejétől kezdve nagyon élvezem az edzéseket, még akkor is, ha a „sunyi” boshuval (dynair) vannak fűszerezve.

Mi alapján választottál személyi edzőt?

Mindenképpen női edzőt szerettem volna, mert úgy gondoltam, hogy kevésbé érezném magam feszélyezve, és nem azon kell aggódnom, hogy most éppen hol lóg ki a hájam a nadrágból, vagy hogy előnytelen helyekről csorog rólam az izzadtság.

Miért fontos szerinted, hogy az emberek személyi edzővel edzenek?

Rettentően fontos. Ugyanis az edzőség is egy szakma. Bármennyire is vagyunk tájékozottak az egészséges életmódot , mozgás- és edzésformákat illetően, mégiscsak az ért hozzá a legjobban, aki ezt tanulta. Az edzőnk fontos szerepet játszik abban, hogy a szemléletünk pozitív irányba változzon mind a mozgás mind az étkezés tekintetében. Ezen felül meg vagyok győződve arról, hogy a gyakorlatok akkor igazán hatékonyak, ha pontosan hajtjuk végre őket. (Ennek során jöttem rá, hogy olyan izmaim is vannak, amikről sosem tudtam. J) Ezt viszont csak úgy tudjuk kivitelezni, ha van egy edző, aki segít ebben, és kijavítja a hibáinkat, ha kell 100x is. Ugyan ez vonatkozik az étkezésre. Sok mindent hallunk, olvasunk, mégis a célnak megfelelő diétánkat az edzőnk segítségével tudjuk összeállítani. Én például, rengeteg ötletet, receptet kaptam.

Hogy érzed magad most? Miben változott meg az életed, mióta rendszeresen mozogsz?

Világ életemben fogyókúráztam, főleg miután abbahagytam az evezést. Sajnos, a leadott kilók mindig visszakúsztak. Habár rendszeresen mozogtam, mégsem tudtam megtartani a súlyomat. Úgy vélem, nálam főleg az étkezéssel volt a probléma. Erre már az első 1-2 hétben fény derült, amikor rendszeresen le kellett írni, hogy miket is eszem. Kiderült, hogy sok egészségesnek hitt étel mégsem annyira egészséges, mint azt gondolnánk. Ebből is látszik, milyen fontos, hogy szakember legyen mellettünk.

Mióta Noémivel edzek, és megfelelő az étrendem, sokkal mozgékonyabb, energikusabb vagyok, a leadott kilók miatt az önbizalmam is megnőtt.

Nehézséget okozott számodra, hogy munka mellett is időt szakíts a sportolásra és az egészségesebb életmódra?

Igen, főleg eleinte. Nem mondom, hogy a tudatos étkezés nem jár macerával, de hozzá lehet szokni, már az életem részévé vált. Néha most is erőt kell vennem magamon, hogy reggel 5-kor keljek, és hogy hétvégén előre megtervezzem, mi is legyen körülbelül a következő heti menü, de úgy érzem megéri. A testem máris meghálálta a gondoskodást, a közérzetem mérföldkövekkel jobb, mint eddig volt, sokkal jobban birkózom meg a stresszhelyzetekkel is. Természetesen folytatom, még messze a kívánt cél, de a fele utat már megtettem.

Mit üzennél azoknak az embereknek, akik hezitálnak, hogy az egészségük érdekében változtassanak az életmódjukon?

Sosem késő elkezdeni! És mi lehet fontosabb az egészségünknél? Ha nincs egészségünk, nincs semmink. Minden erre épül, ettől függ.

Köszönöm Gabi őszinte válaszait, az alázatos munkáját és a belém vetett bizalmát!

Biztos vagyok benne, hogy ezen az úton tovább haladva, együtt, el fogjuk érni a célját!

Csak így tovább!

Koczka-Turiczki Noémi

személyi edző