Komplex FitBall gyakorlat

SPEEDFIT | 2018.06.04 21:57

A következőkben a számtalan FitBall-al végezhető gyakorlat közül mutatok be egyet, amely jól használható erősítő és képességfejlesztő gyakorlatként egyaránt.

Ez a sokrétű gyakorlat egy időben fejlesztheti nagymértékben proprioceptív képességeinket, valamint erősítheti különböző izomcsoportjainkat.

A gyakorlat során, tenyereinken plank helyzetet tartva, lábszárainkkal, valamint lábfejeinkkel tartjuk magunkat a FitBall-on, csípőszélesnél keskenyebb pozícióban.

Fontos, hogy törzsünket feszesen, egyenesen tartsuk, és alsó végtagjainkat körülbelül 90%-osan kinyújtott pozícióban tartva mozgassuk. Óvakodjunk a túlzott háti kifózis, illetve lordózis pozíciók felvételétől! Fejünket a törzs által meghatározott egyenes vonalban felemelve tartsuk, tekintetünk lefelé, a talaj irányába nézzen!

A gyakorlat során váltott lábbal végezzünk csípőfeszítést, miközben a törzs egyenes pozíciója változatlan marad. Figyeljük magunkat tükörben, vagy kérjük edzőpartner segítségét, hogy megbizonyosodhassunk törzsünk helyes pozíciójáról. Csípőnk ne forduljon ki oldalirányba. Végezzünk oldalanként 10-10 ismétlést!

Változat: Ahogy a videón is látható, alsó végtagjaink pozíciójának függvényében, szélesebb pozíció esetén lehetőség nyílik az ismétléseket megelőzően, oldalirányú mozgást végezni végtagjainkkal, a stabilabb kiinduló pozíció elérése végett.

A gyakorlat erősíti törzsünk legtöbb felületes izmát, mély hátizmainkat, nagy farizmunkat, valamint kétfejű combizmunkat. Alkalmas lehet továbbá kinesztézis, egyensúlyérzékelés fejlesztésére is.

Bármilyen kérdés esetén keress bizalommal!

Jó edzést kívánok!

 

Írta:
Tormássy Ákos
személyi edző
SPEEDFIT
+36308135085
akos.tormassy@gmail.com

2017